Heb je wel eens last van menstruatieklachten, voorafgaand aan je menstruatie? Dan kan het zijn dat je last hebt van PMS. Het premenstrueel syndroom is een verzameling aan klachten, gerelateerd aan je maandelijkse menstruatie. Deze periode kan variëren van een paar dagen tot wel 3 weken. Iedere vrouw heeft wel eens last van menstruatieklachten, maar PMS kan je dagelijks functioneren echt ernstig verstoren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de vervelende en heftige PMS klachten te verminderen. De Care for Women specialiste helpt je daar graag bij. Zij is hiervoor speciaal opgeleid. Wat zijn de oorzaken PMS klachten?
PMS klachten
PMS speelt dus vooral op tussen de eisprong en de menstruatie. Kenmerkend voor PMS is dat de binnen de cyclus ook minimaal 1 week een klachtenvrije periode hebt. Klachten die gedurende de hele maand aanwezig zijn, zijn dus niet afkomstig van PMS. PMS komt vaak voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud of na het krijgen van kinderen. Dat wil niet zeggen dat jongere vrouwen zonder kinderen geen last kunnen hebben van PMS. Het komt ook vaak voor dat tijdens de overgang de menstruaties heftiger worden en vrouwen last krijgen van PMS klachten. In principe verdwijnen PMS klachten op het moment dat de menstruatie begint. Soms kunnen de klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie nog aanhouden. Bij PMS worden wel meer dan 100 verschillende symptomen gerekend. De lichamelijke en psychische klachten kunnen per persoon heel verschillend zijn. Er zijn een aantal PMS klachten die vaak voorkomen:
- Buikpijn of buikkrampen
- Gespannen borsten
- Hoofdpijn
- Opgeblazen gevoel
- Rugpijn
- Duizeligheid
- Hartkloppingen
- Gespannenheid
- Prikkelbaarheid
- Wisselende stemmingen
- Somberheid
- Angst
- Agressie
Oorzaken PMS?
Tot nu toe is er nog geen duidelijke oorzaak van PMS. Hoewel er wel een verband te leggen is tussen de menstruatiecyclus en PMS, is er niet met zekerheid te zeggen dat PMS een hormonale oorzaak heeft. Uit onderzoek is wel gebleken dat vrouwen met PMS gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen. Onder invloed van hormoonwisselingen kun je last krijgen van klachten zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen of hevig transpireren.
PMS kan je leven erg verstoren, zowel jij als je omgeving kunnen er flink last van hebben. PMS zelf is niet te verhelpen, maar gelukkig kan er absoluut iets aan de klachten gedaan worden. Daar hoef je echt niet mee rond te blijven lopen. Natuurlijk kun je zelf aan de slag om je klachten aan te pakken, je kunt bijvoorbeeld één van de producten uit de webshop proberen. Doordat bij PMS de klachten per persoon zo verschillend zijn is het echter belangrijk dat je de juiste behandeling kiest. De Care for Women specialiste kan je hier uitstekend bij helpen. Zij is een professional op het gebied van vrouwengezondheid, hiervoor speciaal opgeleid en bovendien weet zij als geen ander hoe het is om vrouw te zijn.
PMS, Care for Women helpt
Misschien heb je te maken met een hoop onbegrip in je omgeving. Veel mensen denken dat PMS tussen je oren zit of dat je je aanstelt. Dit is niet zo, PMS is echt en kan je leven behoorlijk in de war schoppen! Gelukkig is er goed iets te doen aan PMS klachten. De één zweert bij een dieet zonder suikers, terwijl de ander zich beter voelt bij veel beweging. Wat voor jou het beste werkt is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De Care for Women specialiste is expert op het gebied van vrouwenzaken zoals PMS. Samen met jou zal zij naar een gepaste oplossing voor je PMS klachten zoeken. Een Care for Women specialiste is zelf ook vrouw en weet dus als geen ander hoe vervelend PMS kan zijn. Consulten bij een Care for Women specialiste worden vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Maak hier zelf een afspraak voor een consult of bel 088-4420442.