Liefde voor chocolade tijdens de overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Stel je voor; je bent aan het werk en opeens voel je dat oneindige verlangen weer omhoog komen: chocolade. Het enige wat je wilt is je vergrijpen aan zo’n heerlijke reep. Maar even later voel je het schuldgevoel al weer opkomen. “Waarom kon ik die reep nou niet laten liggen?” Maar geen zorgen; het overkomt meerdere vrouwen in de overgang.

De behoefte aan chocolade tijdens de overgang

Bij vrouwen die last hebben van de menstruatie of overgang zijn de waarden van verschillende hormonen uit balans. Deze disbalans zorgt voor het ontstaan van verschillende overgangsklachten. Vaak wordt er meteen gedacht aan opvliegers, hevige transpiraties of stemmingswisselingen, maar ook onbeheersbare eetbuien horen er bij. Zo ook de behoefte aan een lekkere reep chocolade, iets wat vaak als ‘moodfood’ geassocieerd wordt. De voornaamste reden dat vrouwen zich aangetrokken voelen tot die chocoladereep, is door stress. Stress in de overgang is iets wat vaak voorkomt. Natuurlijk wil elke vrouw zich dan beter voelen. De koolhydraten in chocolade zorgen er onder andere voor dat er in je hersenen geluksstoffen aangemaakt worden. Hierdoor voelen veel vrouwen zich beter. Van chocolade word je niet alleen vrolijker, maar worden sommige klachten ook minder. In chocolade zit namelijk cacao. Hierin zitten weer bepaalde stoffen die overgangsklachten kunnen verminderen. Voorbeelden hiervan zijn fenylalanine, een stofje waar je vrolijk van wordt, en anandamide, een stofje dat stress vermindert. Ook zitten er een aantal nuttige vitamines en mineralen in die een positief effect hebben op je fysieke en mentale toestand.

Genoeg alternatieven

Pure chocolade zonder suiker maar met een hoog percentage cacao is redelijk gezond. Echter zijn andere soorten chocolade dat over het algemeen niet. Het zit bom vol suikers, verzadigde vetten en calorieën. Hierdoor is het geen verassing dat de kilo’s er snel aan groeien als je er veel van eet. Dit geldt vooral voor chocoladerepen met maar weinig cacao. Hoe minder cacao er in zit, hoe meer suikers en andere zoetstoffen een reep namelijk bevatten. Vandaar dat het verstandig is om chocoladerepen te vermijden. Gelukkig zijn er genoeg lekkere én gezonde alternatieven met cacao. Denk hierbij maar aan gezonde bananenbrownies of kokostruffels. Beiden ontzettend lekker maar toch gezond!

Toch zin in een chocoladereep?

Soms komt het voor dat je even geen zin hebt in al die alternatieven. Dan heb je toch liever een lekker stukje normale chocolade. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk. Wij adviseren om te kiezen voor pure chocolade. Misschien gaat jouw voorkeur wel uit naar witte chocolade of die heerlijke melkchocolade met nootjes, maar die zijn lang niet zo ‘gezond’ als een pure reep en dragen bovendien ook niet bij aan een beter gevoel. Verlang je dus toch naar een chocoladereep tijdens zo’n moeilijke periode als de overgang? Neem dan een stukje puur.

Niet alleen trek in chocolade hebben is een klacht van de menstruatie of de overgang. Een groot deel van de vrouwen ervaart nog veel meer klachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Gelukkig kan je met al deze klachten bij een Care for Women specialiste terecht. Zij is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met hormonen. Voor een consult heb je geen doorverwijzing nodig van de huisarts en afhankelijk van jouw zorgverzekering wordt het consult vergoed. Maak zelf eenvoudig een afspraak via de webagenda of bel naar 088 – 4420442. Blijf niet lopen met je klachten, Care for Women helpt.