Anticonceptie tijdens de overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. De overgang kan al beginnen rond je 40e levensjaar. Vaak worden de termen overgang en menopauze verward. De overgang is de periode van 1e klachten en van vruchtbaar naar onvruchtbaar. In deze periode zijn je hormonen vaak uit balans en een nieuw evenwicht moet worden gezocht. De overgang is een soort omgekeerde pubertijd.

In de menopauze ben je pas een jaar na je laatste menstruatie. Tot die tijd moet je dus zorgen dat je anticonceptie goed geregeld is. Hormonale anticonceptie is niet altijd meer nodig en ook niet altijd het juiste middel om in de overgang te gebruiken.

Zit er ook een positieve kant aan het gebruik van de anticonceptiepil tijdens de overgang?
Aan het gebruik van de anticonceptiepil tijdens de overgang zit voor sommige vrouwen zeker een positieve kant. Hoewel de pil niet kan beïnvloeden wanneer de overgang start, kan het wel bepaalde overgangsklachten verminderen. Echter kan het hierdoor wel lastig te zien zijn of de overgang al begonnen is of niet. Het wordt daarom aangeraden om rond de 52 jaar eens te stoppen met de anticonceptiepil, om te zien of je de menopauze al gehad hebt. De anticonceptiepil beschermt tegen botontkalking, vooral als je al op jonge leeftijd in de overgang bent beland. Ook kan het helpen bij hevige menstruatiepijn of hevig bloedverlies.

Worden bepaalde anticonceptiemiddelen afgeraden tijdens de overgang?
Aangezien je tijdens de overgang nog steeds menstrueert en dus ook nog zwanger kan worden, blijven veel vrouwen doorgaan met de anticonceptie. Hoewel dat begrijpelijk is, worden bepaalde anticonceptiemiddelen tijdens de overgang toch afgeraden, zeker als je geen anticonceptie nodig hebt. Ook is er voorzichtigheid geboden als er hormoongevoelige borstkanker in je familie voorkomt. De anticonceptiepil kan het risico op trombose verhogen. Dit is met name gevaarlijk als je ook nog rookt.

Of je de pil wilt gaan gebruiken of blijven gebruiken hangt van je persoonlijke omstandigheden af: leeftijd, risicofactoren, leefstijl. Er zijn ook veel anderen mogelijkheden om iets aan je hormonale disbalans te doen. Anticonceptie is maatwerk, maar ook hormoonsuppletie tijdens de overgang.

Zit jij in de overgang en weet je niet goed welke anticonceptie je wilt gebruiken? Maak dan gerust een afspraak met een van de Care for Women specialistes. Zij kunnen je helpen met al je hormonale problemen en vragen.