IJzertekort en IJzer, wat doet dit met je lichaam

Care for Women Icon
Care for Women Icon

IJzer is een onderdeel van een molecuul genaamd hemoglobine. Hemoglobine bevindt zich in de rode bloedcellen en heeft een belangrijke functie bij het zuurstoftransport in het lichaam. Een andere functie van ijzer is dat het helpt bij de afbraak van schadelijke stoffen in je lichaam doordat het de productie van afweerstoffen stimuleert. Een onmisbaar mineraal dus.

Care for Women geeft je informatie over een ijzertekort, de risicogroepen, de gevolgen en wat je er zelf aan kunt doen. Een tekort aan ijzer is snel opgelopen, vooral bij vrouwen. Veel vrouwen volgen een dieet waarmee ze (te) weinig ijzer binnen krijgen of ze houden niet van voedsel zoals rood vlees, een bron van ijzer.

Wat gebeurt er bij een ijzertekort?

Bij een ijzertekort wordt elke vorm van inspanning je snel teveel. Je kunt last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid en je voelt je snel moe en futloos. Bij een ijzertekort vermindert namelijk het zuurstoftransport in het lichaam, waardoor het onvoldoende zuurstof kan vasthouden. Dat verklaart de symptomen. Je lichaam gaat het vaak vanzelf aangeven als het ergens een tekort aan heeft. Tekenen van een ijzertekort kunnen bloedarmoede, vermoeidheid en bleekheid zijn. Je krijgt vaak een verminderde weerstand en je bent vatbaarder voor infecties.

Risicogroepen

Er is geen standaard leeftijdscategorie waarin je een ijzertekort op kunt lopen, maar er zijn wel risicogroepen. Jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn het meest kwetsbaar voor een ijzertekort. Menstruerende vrouwen verliezen bloed en daarmee ook ijzer. Helemaal als je hevig menstrueert is het belangrijk dat je je ijzergehalte goed in de gaten houdt. Als je vegetarisch bent moet je ook goed uitkijken, evenals wanneer je een dieet volgt. Zorg altijd voor vervangende producten om je ijzergehalte op peil te houden. Helaas kan je er niet altijd zelf wat aan doen, soms is een stoornis in de ijzeropname de oorzaak van een ijzertekort.

De gevolgen van een tekort

Een ijzertekort is niet alleen lastig, het kan zelfs schade aanrichten! Baby’s en jonge kinderen die niet voldoende ijzer binnenkrijgen kunnen zowel een lichamelijke als een geestelijke achterstand oplopen. Het lichaam blijft achter qua groei en de verstandelijke vooruitgang gaat niet zo snel als bij leeftijdsgenoten. Voor jonge meisjes die al menstrueren en nog in de groei zijn geldt ook dat ze een lichamelijke achterstand op kunnen lopen door een tekort aan ijzer. Bij zwangere vrouwen heeft een ijzertekort niet alleen invloed op de gezondheid van de vrouw, maar ook op de groei van het ongeboren kindje.

Wat kun je er aan doen?

Als je lichaam aangeeft dat het ergens een tekort aan heeft is het belangrijk om hier goed naar te luisteren. In een normale situatie kan je dit tekort zelf oplossen met een gebalanceerd en een evenwichtig voedingspatroon. Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten zijn bijvoorbeeld; vis, vlees, gevogelte, tomaten, bloemkool en broccoli. Soms is dit niet voldoende, het is dan belangrijk om het op een andere manier op te lossen door bijvoorbeeld voedingssupplementen te slikken. Zo heeft Care for Women bijvoorbeeld Women’s Power Boost. Dit supplement bevat o.a. ook ijzer. Deze is verkrijgbaar in onze webshop. Maar let op, overal waar té voor staat is ook niet goed voor je. Een overdosis ijzer kan zelfs giftig zijn!

Maar wanneer doe je het nou goed?. De Care for Women specialiste kan antwoord geven op al jou vragen over ijzer en je eventueel helpen bij je voedingspatroon. Blijf niet langer rondlopen met je vragen maar maak eens een afspraak met een specialiste bij jou in de buurt, heel gemakkelijk via de online webagenda. Je kunt ook via de assistente een afspraak maken, bel hiervoor 088-4420442. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering, zonder dat je een verwijzing van je huisarts nodig hebt.

IJzer(sterke) weetjes

  • Je lichaam bevat gemiddeld 2 tot 4 gram ijzer
  • Een ijzertekort is het meest voorkomende voedseltekort ter wereld
  • Vitamine C zorgt er voor dat de opname van ijzer wordt bevorderd