Vitamine B, onmisbaar voor lichaam en geest

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vitamine B, het zal misschien niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch zijn deze vitaminen heel belangrijk voor je lichaam. B-vitamines worden niet door je lichaam aangemaakt. Je moet de vitamines dus uit je voedsel halen. Er zijn acht verschillende B-vitamines die niet alleen afzonderlijke functies hebben maar ze versterken elkaar ook. In sommige gevallen kan de één zelfs niet zonder de ander.

Het vitamine B-complex

De 8 B-vitaminen worden samen het vitamine B-complex genoemd. De 8 B-vitaminen zijn:

  • B1, Thiamine
  • B2, Ribovlavine
  • B3, Nicotinezuur
  • B5, Panthotheenzuur
  • B6, Pyridoxine
  • B8, Biotine (wordt ook wel vitamine H genoemd)
  • B11, Foliumzuur
  • B12, Cobalamine

De verschillende B-vitaminen werken in het lichaam nauw samen. In voedsel komen ze dan ook vaak gezamenlijk voor. Als je een tekort hebt aan één B-vitamine geeft dat meestal aan dat er ook een tekort is aan de andere soorten. Onder vrouwen is vooral foliumzuur bekend. Foliumzuur wordt veel geslikt door vrouwen voor en tijdens de zwangerschap. Deze vitamine helpt bij de goede ontwikkeling van een baby. Zo beschermt het bijvoorbeeld tegen aangeboren hartafwijkingen.

B-vitaminen, wat doen ze?

De verschillende B-vitaminen hebben veel verschillende functies in je lichaam. Vitamine B1 en B2 maken energie vrij uit je voeding. Deze zorgen ook, samen met vitamine B8, voor een gezonde huid, nagels en haargroei. Vitamine B3 en B5 zijn belangrijk voor je energieproductie. Bij de vorming van rode bloedcellen spelen vitamine B2, B6, B11 en B12 een grote rol. Daarnaast is vitamine B11 belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van een foetus.

Tekort aan vitamine B

Doordat B-vitaminen bij veel verschillende processen in je lichaam een rol spelen, kan een tekort hieraan veel verschillende klachten veroorzaken. Dit zijn vaak vage klachten die niet meteen in verband worden gebracht met een vitamine B tekort. De klachten die een tekort aan vitamine B veroorzaken zijn onder anderen stress, een gebrek aan energie, lusteloosheid, braken, huidaandoeningen en bloedarmoede. Vooral een tekort aan vitamine B12 komt vaak voor. Dit veroorzaakt klachten zoals zeurende spierpijn, lusteloosheid en depressiviteit. Als je een vitamine tekort hebt kan het helpen om op je voeding te letten. Deze vitamine komt voor in vis, vlees, melkproducten en eieren. Werkt dit niet, dan kan je overwegen supplementen te slikken.

Zo heeft Care for Women bijvoorbeeld Women’s Energy. Dit supplement bevat alle 8 B-vitaminen en helpt bij vermoeidheid. Deze is verkrijgbaar in onze webshop.

Care for Women helpt

Voel jij je lusteloos, ben je moe of gestrest? Vermoed je dat je een vitamine B tekort hebt? Kom dan eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in klachten bij vrouwen en kan je zeker helpen. De Care for Women specialiste is zowel vanuit de reguliere als alternatieve geneeskunde opgeleid, waardoor ze alle oplossingen voor jou op een rijtje kan zetten. De specialiste, die zelf ook een vrouw is, zoekt samen met jou een oplossing die bij je past.

Een afspraak maken kan 24 uur per dag in onze webagenda of via de telefoon op het nummer 088 – 4420442. De meeste zorgverzekeringen vergoeden een consult bij Care for Women vanuit de aanvullende pakketten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig.