Haaruitval tijdens de zwangerschap

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Haaruitval tijdens zwangerschap of na de bevalling komt vaak voor. Terwijl dit waarschijnlijk niet het eerste is waar je aan denkt bij zwangerschap. Vervelend, haaruitval, want je was net zo blij met zo’n volle haardos. Door de hormoonveranderingen in je lichaam heb je misschien wel een mooie ‘zwangerschapsbos’. Maar  misschien had jij ook wel ineens futloos haar en haaruitval terwijl het eerst glansde en schitterde.

Haaruitval tijdens de zwangerschap

Door de hormonen die tijdens de zwangerschapsperiode door je lichaam gieren verandert er veel, zo ook je haargroei. Dit kan zowel positief als negatief zijn. De reactie van het lichaam op de hormonen is namelijk bij iedere vrouw verschillend. Zo zijn er namelijk ook vrouwen die geen last hebben van haaruitval, zij krijgen juist een volle haardos. Deze volle haardos is te danken aan het hormoon oestrogeen dat tijdens de zwangerschapsperiode in overvloed in het lichaam aanwezig is.

Maar waardoor komt het nou eigenlijk dat de zwangerschap invloed heeft op je haargroei?
Het uitvallen van je haren is een natuurlijk proces, gemiddeld verliezen vrouwen 50 tot 120 haren per dag. Net zoals de menstruatiecyclus kent ook je haarcyclus verschillende fases namelijk: de groeifase, de overgangsfase, de rustfase en de uitvalfase. Gedurende de zwangerschap zorgt het hormoon oestrogeen ervoor dat je een groot deel van je zwangerschap in de groeifase zit.

Haaruitval na de zwangerschap

Om je als eerste gerust te stellen: haarverlies na de bevalling is heel normaal. Dit komt door de sterke daling van het hormoon oestrogeen.

Je hebt het vast wel eens gehoord ‘negen maanden op en negen maanden af’.  Na de bevalling moet je lichaam als het ware weer resetten en de hormonen moeten weer in balans komen. Hierdoor kan het ook voorkomen dat je schildklier, de eerste maanden tot een jaar, van slag kan zijn. Dit trekt meestal vanzelf weer voorbij.

Gemiddeld merk je haaruitval pas na ongeveer drie maanden. In vrijwel alle gevallen stopt het uitvallen van het haar, hoe lang dit duurt is per vrouw verschillend.  Ook het geven van borstvoeding heeft invloed op de conditie van je haar en kan haaruitval bevorderen.

Haaruitval, wat doe ik er tegen?

Er zijn een aantal factoren die haaruitval positief kunnen beïnvloeden. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Verzorg je haar en je hoofdhuid extra goed tijdens de zwangerschap
 • Vermijd zoveel mogelijk stress
  Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je net bent bevallen van je eerste kindje.
  alles is nieuw en je wilt het zo goed mogelijk doen. Heb je het gevoel dat je niet tot rust kan komen en misschien wel tegen een depressie aan zit? Zoek dan op tijd hulp bij bijvoorbeeld een Care for Women specialiste. Zij kan je helpen bij een postnatale depressie.
 • Slaap voldoende
  Vooral het eerste jaar zal je (weer) even moeten wennen aan de gebroken nachten. Pak je rustmomenten tijdens het middagdutje van je kleintje. Is dit niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld nog een peuter hebt rondrennen? Maak dan met je partner goede afspraken of vraag hulp van vrienden en/of familie.
 • Gezonde voeding
  Na je bevalling, mits je geen borstvoeding geeft, mag je weer alles eten en drinken. Hanteer een gevarieerd eetpatroon dat veel eiwitten, fruit, (groene) groenten, volle granen en gezonde (omega-3) vetten bevat.
 • Producten
  Er zijn verschillende goede producten tegen haaruitval verkrijgbaar die echt helpen. De Care for Women specialiste kan je precies uitleggen wat er allemaal in je lichaam gebeurt tijdens en na je zwangerschap.

Haaruitval, loop er niet te lang mee rond! Wij kunnen je helpen.

Langdurige haarproblemen en haaruitval komen helaas ook bij vrouwen na de zwangerschap veelvuldig voor. Daarom heeft een groep Care for Women specialisten zich hierin speciaal laten scholen. Als geen ander kunnen zij, samen met jou, kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Bovendien zijn zij zelf ook vrouw en weten daarom als geen ander hoe moeilijk het is om haaruitval te bespreken.

Maak dus eens een afspraak en blijf er niet mee lopen, zeker omdat de verschillende zorgverzekeraars dit consult tegen haaruitval zelfs vanuit hun aanvullende verzekeringen vergoeden. Je hebt zelfs geen verwijzing van je huisarts nodig!

Zelf een product tegen haaruitval proberen?

Care for Women heeft zorgvuldig gekozen voor het merk Mediceuticals®. De nieuwe innovatieve wetenschap van Mediceuticals® biedt Triaminocoptinol™ . Dit is een unieke haargroeiverbinding, die klinisch bewezen, de haargroei helpt te verbeteren en haaruitval en haar verlies te verminderen. Mediceuticals® is een vooraanstand merk welke voor hoofdhuid- en haarbehandelingen is goedgekeurd door de FDA. Dermatologische wetenschappers hebben in deze producten niet alleen de meest geavanceerde farmaceutische methoden toegepast, maar ook natuurlijke grondstoffen in hun receptuur verwerkt. Bovendien heeft Mediceuticals® een speciale lijn van producten die ontwikkeld is tegen haaruitval voor vrouwen tijdens perioden waarin veel hormonale veranderingen plaatsvinden, zoals zwangerschap en de overgang.  Mediceuticals® is bedoeld voor alle vrouwen die belang hechten aan mooie haren, met een natuurlijke glans en een gezonde hoofdhuid en geen last willen hebben van haaruitval. Voor vrouwen die de verzorging van hun haar net zo belangrijk vinden als de verzorging van hun gezicht.

Mediceuticals® heeft inmiddels niet alleen de beste producten als het gaat om haaruitval, haar verlies of hoofdhuidproblemen, maar ook voor het preventief gezond houden van je haar. Of je nu oud of jong bent, problemen hebt of niet, de lijn van Mediceuticals® biedt inmiddels zo’n diversiteit dat het je een heel leven lang kan helpen aan een gezonde hoofdhuid en prachtig gezond haar. Je vindt de producten van Mediceuticals in onze webshop.

Lees voordat je begint wel grondig de bijsluiter, aangezien dit geen gewone shampoos zijn, maar een gerichte behandeling. Twijfel je, maak dan toch eerst een afspraak met de Care for Women specialiste en laat je goed uitleggen hoe deze behandeling correct te verrichten. Ook daar zijn zij goed van op de hoogte en kunnen ze je gericht helpen.  

Ga naar de webshop                                                                Maak een afspraak