Ouder of rijper door de overgang?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Voor de podcast over de overgang, die inmiddels te vinden is op Spotify, was ik op zoek naar een bijpassende quote. Ik vond een mooie quote van Brigitte Bardot, wat mij echt aan het denken zette. Het deed mij de vraag stellen waarom het taboe op de overgang, na meer dan 20 jaar Care for Women geleid te hebben, nog steeds zo groot is. De quote deed mij nadenken over de vraag of we niet anders tegen de periode van de overgang kunnen aankijken.

Brigitte Bardot is een beroemd Frans fotomodel, actrice en zangeres en een echt icoon uit de jaren 50. Eens zei zij het volgende: “Het is triest om oud te worden, maar fijn om rijp te worden.

Rijper worden in plaats van oud worden. Wat een mooie weergave van zo’n bijzondere periode als de overgang. Het is echt jammer dat de overgang voor veel vrouwen staat voor het teken dat zij ouder worden. Ik geef eerlijk toe, naarmate ik steeds ouder word begint ook bij mij alles meer te kraken en pijn te doen. Mijn rimpels nemen toe, mijn borsten gaan hangen en mijn gevecht tegen de kilo’s wordt steeds frustrerender. Het liefst word ook ik niet ouder en kan ik iedere dag nog volop van het leven genieten met de energie van een tiener zonder zorgen. Helaas is dat niet de realiteit. Ouder worden hoort nu eenmaal bij het leven en de overgang ook.

Maar hoe erg is dat nu eigenlijk?

Wij hoeven ons toch eigenlijk helemaal niet te schamen voor deze periode, omdat het door sommigen als ‘niet sexy’ beschreven wordt en er (helaas) tot op de dag van vandaag te weinig over gesproken wordt. Het is een natuurlijk verschijnsel waar wij vrouwen mee te maken krijgen en wat hoort bij het leven. We zouden juist moeten genieten van deze bijzondere periode.

Laten we eens proberen anders naar de overgang te kijken; niet dat we ouder worden maar dat we rijper worden. De overgang is immers ook een prachtige levensfase waarin zich nieuwe kansen voordoen, zeker als we ervoor zorgen dat we geen klachten hebben. En dat kan. Ik merk zelf dat ik nu in deze levensfase ook in een periode van rust kom. Wellicht omdat ik toch anders naar dingen ga kijken. De overgang is immers ook een levensfase waarin veel dingen gaan veranderen in je leven. Kinderen die het huis uit gaan, een nieuwe baan, mogelijk een studie volgen of een verre reis maken. Ik merk dat ik in staat ben, veel evenwichtiger naar diverse aspecten te kijken. Het lijkt wel alsof het vanuit een ander perspectief is. Ik merk dat ik meer over dingen nadenk. Bewuster keuzes begin te maken. Na begin te denken over hoe ik de tweede helft van mijn leven wil inrichten. Wat ik hierin belangrijk vind, zonder steeds rekening te houden met mijn kinderen, ouders en anderen.

Zou Brigitte dat bedoelen met rijper worden? Dat we door onze ervaringen en levenslessen bewuster keuzes kunnen maken in het leven die onze zoektocht naar geluk verder invullen? Ik denk het. En ik zie het ook dagelijks om mij heen dat als vrouwen geholpen zijn met hun klachten dat de rust komt. Het is goed zo. De overgang naar dit rijpere leven is goed zo.

Dames van Nederland, we worden niet ouder. We rijpen…!