Week van de Overgang: “Het leven is te leuk om het te laten beïnvloeden door klachten” | Carmen (24)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De overgang, ik zit er nou al op te wachten. Totaal niet dus. Als ik zie waar mijn moeder op dit moment door heen gaat, hoop ik alleen maar dat ik er fluitend doorheen mag gaan. Eén ding weet ik zeker, er zijn een aantal symptomen die bij iedere vrouw hetzelfde zijn waaraan je kan merken dat je in de overgang bent. De menstruatie die verandert en stopt, botten die sneller brozer worden, de vochthuishouding droogt op en hart en vaten verouderen sneller.

Voor iedereen is het denk ik wel een bekend begrip: de overgang. De periode waarin je van je vruchtbare periode naar je onvruchtbare periode gaat, omdat je eicellen opraken. Je eierstokken die jarenlang de productie van vrouwelijke hormonen heeft verzorgd, zullen minder hormonen gaan produceren en hier uiteindelijk mee stoppen. De periode van de overgang duurt ongeveer 7 tot 10 jaar en kan gepaard gaan met veel klachten. Klachten, zoals opvliegers, gewichtstoename, huidproblemen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Mijn moeder heeft dagelijks veel last gehad van deze klachten, omdat ze lange tijd niet wist waar haar klachten vandaan kwamen. Gelukkig wordt in Week van de Overgang hier ieder jaar aandacht aan besteed en dit jaar speciaal voor het vinden van antwoorden. Het organiseren van workshops, webinars en bijeenkomsten met als doel vrouwen te informeren en een antwoord te geven op hun vragen.

Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan het onderwerp van de overgang. Tot op heden weten te weinig vrouwen wat deze periode inhoudt en wat zij kunnen doen aan de klachten die hierbij komen kijken. Zelf weet ik hoe belangrijk het is om de juiste hulp te zoeken bij de klachten die je hebt, vooral omdat het je dagelijks leven echt flink kan belemmeren. Ik zie dit helaas ook van dichtbij gebeuren door de overgang. Lieve vrouwen, je hoeft je nergens voor te schamen en lees je alsjeblieft goed in over de periode van de overgang. Het leven is te leuk om het te laten beïnvloeden door klachten.

Laat je, naast in de Week van de Overgang (8 april tot en met 14 april), deze gehele maand informeren door Care for Women over alles wat te maken heeft met de overgang! Hierdoor kan jij jouw klachten verminderen of je goed voorbereiden op wat komen gaat.

CareforWomen_Hormonen