“Ik schrok van de lijst met klachten als je in de overgang zit” | Carmen (24)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Op dit moment ben ik totaal niet bezig met de overgang, wat eigenlijk vreemd is. De overgang is iets wat ik altijd heb geassocieerd met vrouwen op leeftijd, zoals mijn moeder en haar vriendinnen. Maar wist je dat ongeveer één op de honderd vrouwen voor hun veertigste al in de overgang komt? Dit gegeven zette mij aan het denken. Waarom zijn we hier niet meer mee bezig?

De vroegtijdige overgang treedt op wanneer een vrouw voor haar veertigste stopt met menstrueren. Dit kan een grote schok zijn, vooral omdat het beeld van de overgang vaak niet strookt met dat van een jonge vrouw. De oorzaken kunnen variëren, van genetische factoren tot bepaalde medische behandelingen.

Eerlijk gezegd had ik geen idee welke klachten vrouwen ervaren als ze vervroegd in de overgang komen. Toen ik begon te lezen, schrok ik van de lijst: onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid en nog veel meer. Al deze symptomen kunnen intens en verwarrend zijn, vooral wanneer je ze niet verwacht op jonge leeftijd. Daarnaast heeft de overgang invloed op verschillende processen in het lichaam, wat kan leiden tot verhoogde risico’s op bepaalde ziektebeelden, zoals osteoporose en hartziekten. Een van de meest ingrijpende gevolgen van de vroegtijdige overgang is de impact op de kinderwens. Het idee dat je lichaam stopt met het produceren van eicellen en dat natuurlijke conceptie niet meer mogelijk is, is iets wat ik me nauwelijks kan voorstellen. 

Toen mijn moeder me vertelde dat ze in de overgang zat, vond ik dat heel normaal. Niemand keek er vreemd van op, omdat het bij haar leeftijd paste. Maar ik zou het heel lastig vinden om te horen van een vriendin dat zij vervroegd in de overgang zit of dat ik dit zelf zou moeten delen met haar. Het staat nu zo ver van mijn wereld, door enkel mijn leeftijd. Het moeilijkste lijkt mij om op de juiste manier begrip te tonen. Doordat ik het zelf nog niet heb meegemaakt, weet ik ook niet wat de ander doormaakt tijdens dit proces en alle bijkomende vraagstukken en een mogelijke kinderwens die vervalt.

Doordat ik zelf weinig wist over de vroegtijdige overgang, ben ik op onderzoek uitgegaan. Veel vrouwen komen erachter dat ze in de overgang zijn doordat ze langer dan vier maanden niet ongesteld worden. De diagnose kan een emotionele rollercoaster zijn, vol met vragen en onzekerheden.

Het delen van kennis en ervaringen kan helpen om het taboe rondom de vroegtijdige overgang te doorbreken. Door open te praten over dit onderwerp, kunnen we een gemeenschap vormen waarin vrouwen zich gesteund en begrepen voelen, ongeacht hun leeftijd. Laten we als jonge vrouwen meer bewust zijn van de vroegtijdige overgang en ons voorbereiden op de mogelijkheden die het leven ons biedt. Zo kunnen we met kennis en begrip de uitdagingen van de overgang, vroeg of laat, samen aangaan. 

CareforWomen_Hormonen