Mini frittata’s met spinazie, prei & feta

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Nog op zoek naar een lekker en makkelijk gerecht voor de feestdagen? Deze mini frittata’s met spinazie, prei en feta zijn feestelijk, snel gemaakt en ook nog eens voedzaam. Ze zijn licht verteerbaar, rijk aan eiwitten en zitten boordevol groenten. Ideaal als gezond kersthapje, voorgerecht of als onderdeel van een kerstbrunch als je ook tijdens de feestdagen rekening wil blijven houden met je hormonen.

Waarom deze frittata’s goed zijn voor je

Doordat de frittata’s geen snelle suikers bevatten en een mooie combinatie bieden van eiwitten, vetten en vezels, helpen ze om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden. Extra handig tijdens de feestdagen, wanneer veel mensen wat anders eten dan ze gewend zijn.

  • Eieren leveren hoogwaardige eiwitten
    Eiwitten zorgen voor een goed verzadigd gevoel en ondersteunen herstel, spieropbouw en je hormoonstofwisseling.
  • Spinazie en prei voegen extra voedingsstoffen toe
    Spinazie is rijk aan onder andere magnesium en ijzer, terwijl prei vezels bevat die goed zijn voor je darmen.
  • Feta zorgt voor smaak en calcium
    Feta geeft een hartige, volle smaak en levert tegelijk calcium belangrijk voor botten en spieren.
  • Ondersteunen voor je bloedsuikerspiegel
    Omdat deze frittata’s geen snelle koolhydraten bevatten en juist rijk zijn aan eiwitten en vetten, geven ze minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel dan veel traditionele hapjes.

Ingrediënten (voor 8 – 10 mini frittata’s)

  • 6 eieren
  • 1 kleine prei, in dunne ringen
  • 100 gram verse spinazie
  • 80 gram feta, verkruimeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Optioneel: snufje nootmuskaat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
  3. Voeg de spinazie toe en laat kort slinken. Haal de pan van het vuur.
  4. Klop de eieren los met peper en eventueel een snufje nootmuskaat.
  5. Meng de spinazie, prei en verkruimelde feta door het eimengsel.
  6. Vet een muffinvorm (of siliconenvormpjes) in en verdeel het mengsel over de vormpjes.
  7. Bak de mini frittata’s in 18 – 22 minuten in de oven, totdat ze stevig en licht goudbruin kleuren.

Hormoonvriendelijke tip

Deze mini frittata’s zijn niet alleen lekker met kerst, maar ook ideaal als voedzame snack of lunchgerecht op drukke dagen. Neem er eentje mee voor onderweg of tussen twee afspraken door: zo voorkom je grote trek en houd je je energie en bloedsuikerspiegel beter in balans.