Hormonen en leefstijl, feit of fabel?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Hormonen zijn erg ingewikkeld, dat kunnen we allemaal stellen. Helaas zijn er ook veel misvattingen over. Wij willen deze verduidelijken door het te hebben over de feiten en fabels rondom leefstijl en hormonen. Weet jij al welke stellingen een feit of fabel zijn?

Wat je eet heeft effect op je hormonale klachten.

Feit!

De voedingsproducten die jij consumeert hebben zeker effect op hormonale klachten. Voedingsmiddelen zoals suiker, cafeïne en alcohol beïnvloeden de productie van hormonen zoals adrenaline, cortisol, oestrogeen en progesteron. Doordat de productie van deze hormonen uit balans raakt, kan je meer last krijgen van hormonale klachten.

Door een gevarieerd voedingspatroon aan te houden met voldoende vitaminen en mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten, hou je jouw hormonen in balans.

Let op: de werking van hormonen verandert niet. Het gaat enkel om de aanmaak en afbraak van hormonen.

Door te sporten voor je gaat slapen val je makkelijker in slaap.

Fabel!

Hoewel sporten je lichaam kan uitputten, stimuleert lichaamsbeweging ook de aanmaak van adrenaline. Hierdoor neemt je energie toe en wordt het lastiger om in slaap te vallen. Probeer daarom een uur voordat je gaat slapen geen intensieve lichaamsbeweging te doen.

Van stress van je af.

Fabel!

Stress is een van de grootste ondermijners als het gaat om een gezonde hormoonhuishouding. De aanmaak van hormonen zoals cortisol, insuline, oestrogeen, leptine en nog veel meer wordt flink op de schop gegooid als je veel stress ervaart. Veel vrouwen denken dat ze hierdoor afvallen, maar dat is niet per se het geval.

Door de verstoring in de hormoonbalans kunnen vrouwen fysieke en/of mentale klachten of veranderingen ervaren. De ene vrouw zal misschien helemaal geen trek meer hebben, terwijl iemand anders juist een hele grote behoefte heeft aan suiker. In dit eerste geval is de kans groot dat de vrouw minder eet en hierdoor minder energie binnenkrijgt dan ze verbrand. Het gevolg: ze zal afvallen. In het tweede geval is de situatie omgekeerd.

Dus kan je afvallen als je veel stress ervaart? Zeker. Echter is de oorzaak hiervan het energietekort en niet de stress.  

Verse groenten zijn gezonder dan diepvriesgroenten.

Fabel!

Er is lang gedacht dat diepvriesgroenten minder gezond waren dan verse groenten, omdat ze tijdens het invriezen een deel van hun vitaminen zouden verliezen. Echter blijkt dat een fabel te zijn.

Wanneer groenten bewerkt worden (denk aan plukken, blancheren, snijden, invriezen, enzovoorts), verliezen ze een deel van hun vitaminen en antioxidanten. Hetzelfde gebeurt overigens als je lang wacht met het consumeren van de groenten. Waar diepvriesgroenten een deel van hun gezonde voedingsstoffen verliezen in het proces tot invriezen, blijven de voedingswaarden na invriezen redelijk stabiel. Verse groenten daarentegen blijven hun voedingsstoffen verliezen over tijd.

Conclusie: zowel verse als ingevroren groenten verliezen tijdens en na het oogsten een deel van de voedingsstoffen. Uiteindelijk zit er echter geen duidelijk verschil in de hoeveelheid en kun je stellen dat diepvriesgroenten en verse groenten even gezond zijn.