Een veranderende huid tijdens de overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De overgang is kan een vervelende periode zijn in het leven van een vrouw.  Niet alleen kan je hormoonhuishouding flink op hol slaan, ook aan je uiterlijk kunnen dingen veranderen. Het haar of figuur is hier een veel voorkomend voorbeeld van, maar ook de huid verandert vaak. De elasticiteit ervan neemt af, de huid wordt dunner en droger en er ontstaan vaak rimpels. Dit is het gevolg van de hormonale veranderingen die het lichaam ondergaat tijdens de overgang.

Het hormoon wat verantwoordelijk is voor de veranderingen in je huid, is oestrogeen. Oestrogeen staat bekend als het hormoon dat de vrouwelijkheid stimuleert. Een bijkomende functie is het stimuleren van collageen en ceramiden, oftewel de huideigen vetten. Tijdens de overgang neemt deze productie af, wat resulteert in een droge en trekkerige huid. Doordat in de overgang juist een stijging van het mannelijk hormoon testosteron plaatsvindt kun je puistjes krijgen. Dit komt door een verhoogde talgproductie.

Om deze veranderingen in de huid tegen te gaan, zijn er een aantal huidverzorgingsproducten die invloed kunnen hebben op de vochtigheid en de elasticiteit van de huid. Bij het uitkiezen van deze producten is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke producten, zonder synthetische stoffen;
  • Kies een product wat de cel vernieuwing stimuleert. Op deze manier blijft de huid niet alleen vochtiger en elastischer, maar ontstaan er ook minder rimpels;
  • Kies een product wat je vochthuishouding regelt. Ook hiervoor geldt dat een vochtige crème gunstiger is om uitdroging van de huid tegen te gaan;
  • Kies een product wat de stevigheid van je huid verbetert. Hiervoor is een product die de aanmaak van collageen stimuleert het meest geschikt;
  • Zorg dat je niet verbrand en ga verstandig met de zon om. Je hebt tenslotte ook opname van Vitamine D nodig.

Naast huidverzorgingsproducten zijn er een aantal factoren uit het dagelijks leven waar je rekening mee kunt houden om de kwaliteit van je huid te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het drinken van genoeg water, het beperken van alcohol en nicotine en het krijgen genoeg beweging, maar ook het reinigen van de huid. Gebruik daarbij echter zo weinig mogelijk zeep en probeer ook te minderen met hele hete douches en baden. Zo blijft je huid zacht aanvoelen.

Wat kan Care for Women voor jou betekenen?

Niet alleen met huidproblemen kan je bij Care for Women terecht, maar ook met alle andere hormoon gerelateerde klachten kunnen we je helpen. De Care for Women specialisten zijn zelf ook vrouw en kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden die er zijn om overgangsklachten op te lossen. Een afspraak kan je zelf eenvoudig inplannen via de web agenda. Blijf niet langer rondlopen met je klachten!