Bloeddruk, dit is wat je over moet weten

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Iedereen krijgt het wel eens te horen in stressvolle situaties; Denk aan je bloeddruk, straks is hij te hoog! Maar wat is een hoge bloeddruk nou precies en waarom is het zo gevaarlijk? Valt het te voorkomen en wat kan je er zelf aan doen? Care for Women geeft antwoord op al je vragen.

Wat is bloeddruk precies?

Je hart knijpt samen om het bloed de slagaders in te pompen. De druk die op de slagaders komt te staan noemen we de bloeddruk. Als je hart samen knijpt is de druk het hoogst, ook wel bovendruk genoemd. Als je hart zich ontspant, is de bloeddruk het laagst. Dit noemen we de onderdruk. Bij een ideale situatie is de bovendruk rond de 120 mmHg en de onderdruk rond de 80 mmHg. De afkorting mmHg is een eenheid voor het aangeven van de mate van druk.

Hoge bloeddruk

Je spreekt van een te hoge bloeddruk als de bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of de onderdruk 90 mmHg of hoger is. Vaak merk je hier zelf niets van, in tegenstelling tot je lichaam. Wel is het erg gevaarlijk, omdat het risico op hart- en vaatziekten verhoogd wordt. Ook je nieren en je ogen kunnen beschadigen als gevolg.

Helaas wordt een te hoge bloeddruk en de gevolgen daarvan vaak onderschat. De klachten die vrouwen bijgaand ondervinden worden vaak afgedaan als overgangsklachten, omdat deze erg op elkaar kunnen lijken. Dit is gevaarlijk, want hierdoor lopen vrouwen vaak veel te lang door met serieuze problemen. Gelukkig komen er dankzij wetenschappelijk onderzoek steeds meer feiten aan het licht en kunnen we steeds eerder maatregelen nemen om de gevolgen en de gevaren zoveel mogelijk te beperken.

Is een hoge bloeddruk te voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar helaas gaat dit voor een hoge bloeddruk niet altijd op. Vaak kan je er niets aan doen, maar je kunt wel proberen om het risico zo veel mogelijk te beperken. Hieronder volgen enkele tips:
• Niet roken
• Gezond eten
• Eet niet teveel zout
• Zorg voor voldoende beweging
• Drink weinig tot geen alcohol
• Voorkom stressvolle situaties zoveel mogelijk

Natuurlijk zijn bovenstaande tips geen garantie voor een gezonde bloeddruk, maar ze kunnen er wel aan bijdragen.

Care for Women beantwoordt al jouw vragen

Twijfel jij over je bloeddruk of heb je vragen over de risico’s van een hoge bloeddruk? Blijf niet rond lopen en maak eens een afspraak met de Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Zij is zelf vrouw en gespecialiseerd in vrouwen en hormonen. Bovendien kan ze je bloeddruk controleren en indien nodig geeft ze je een advies op maat. Dit doet zij ook tijdens een healthcheck, waar nog meer belangrijke zaken gemeten worden. De consulten worden door de meeste aanvullende verzekeringen vergoed, controleer daarvoor even je polisvoorwaarden. Een verwijzing van je huisarts heb je niet nodig. Maak eenvoudig een afspraak via de webagenda of bel naar 088-4420442.