Wat komt er na je laatste menstruatie?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Na je laatste menstruatie komt de overgang. Veel vrouwen vinden het een lastige periode om doorheen te komen. Een Care for Women specialiste kan je helpen, zodat de overgang weer een periode wordt waarin je je goed voelt.

De overgang, wat houdt dat in?

Als we het over de overgang hebben, hebben we het over de hele periode waarin je als vrouw de overstap maakt van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode. Als je vijftig bent, heb je bijna geen eicellen meer. Je maandelijkse menstruatie stopt daarom. Dit gaat meestal niet zonder slag of stoot, maar toch is het bij veel vrouwen erg verschillend. De één menstrueert hevig en kort, de ander juist langdurig en minder sterk. Weer anderen zijn juist heel onregelmatig of worden steeds minder ongesteld. En bij nog weer andere vrouwen blijft het gelijk en stopt het ineens van de ene op de andere maand.

Overgang en menopauze, niet dezelfde betekenis

Op een gegeven moment krijg je je laatste menstruatie. Maar dat weet je niet van tevoren. Pas als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest kun je zeggen: vorig jaar was mijn laatste menstruatie. Je laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Ondanks dat de termen “overgang” en “menopauze” vaak door elkaar gebruikt worden, is het dus niet hetzelfde.
Jouw laatste menstruatie betekent dat je eicellen op zijn en dat je eierstokken zijn uitgewerkt. Ze maken dus ook niet langer oestrogeen aan. Oestrogeen is niet alleen van belang voor je vruchtbaarheid en menstruatie, maar zorgt ook voor de goede werking van verschillende andere organen. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van je botten en weefsels, maar ook bij de bescherming tegen botontkalking en hart- en vaatziekten. Oestrogeen blijft ook na de overgang een belangrijke stof voor het lichaam, daarom moet je lichaam het na de menopauze nog steeds blijven produceren. Dat gebeurt nu op een andere plaats in het lichaam. Je vetweefsel neemt deze taak over, maar produceert veel minder oestrogeen dan de eierstokken al die jaren ervoor hebben gedaan. Je lichaam moet daarom wel even aan deze nieuwe situatie wennen.

Klachten bij de overgang

Meestal gaat de overgang niet ongemerkt voorbij. Denk bijvoorbeeld aan die lastige opvliegers, die zweterige nachten, stemmingswisselingen, maar ook die stramme gewrichten als je uit bed komt. De overgang kan wel 10 jaar duren maar het is niet per se zo dat je tijdens die hele periode last hebt van overgangsklachten. Toch krijgt 80 procent van de vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar in de overgang wel in meer of mindere mate te maken met overgangsverschijnselen. Ongeveer 50 % van de vrouwen hiervan geeft aan erge klachten te hebben en nog eens 30% geeft aan dat ze in mindere mate klachten heeft.

De overgang is te vergelijken met de pubertijd

Deze klachten zijn vaak erg lastig en vervelend, maar het proces waar je lichaam tijdens de overgang doorgaat is volkomen natuurlijk en normaal.  Een Care for Women specialiste kan je helpen in deze moeilijke periode van je leven.  Op basis van jouw wensen en klachten geven zij een passende advies. Een afspraak maken kan via de webagenda of telefonisch via 088-4420442.