Rusteloze benen

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Wanneer de hormoonhuishouding van een vrouw verandert tijdens de overgang, kan dit leiden tot overgangsklachten. Naast de welbekende klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kunnen vrouwen in de overgang ook last krijgen van het Restless Legs Syndroom (RLS), ook wel bekend als onrustige of rusteloze benen. Hierbij ontstaat er vaak een vervelend gevoel in de benen. Helaas zijn het echter niet alleen vrouwen rond de 50 die de klachten kunnen ervaren van rusteloze benen, maar ook vrouwen uit andere leeftijdsgroepen en zelfs mannen geven aan er soms last van te hebben.

Symptomen van RLS

De klachten van het RLS komen het meest in de avond of tijdens de nacht voor. Veel vrouwen ervaren het als kriebelingen, tintelingen of een vervelend gevoel in de onderbenen. Om dit vervelende gevoel kwijt te raken, zal je sterk de behoefte hebben om onrustig te gaan bewegen met je benen. Dit maakt het lastig om rustig te liggen en een goede nachtrust te pakken. Andere symptomen van rusteloze benen zijn krampen in de benen en vermoeide of zware benen.

Tips tegen restless legs

Hoewel RLS een vrij onschuldig verschijnsel is, kunnen de klachten toch erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips om rusteloze benen te voorkomen of verminderen.

 • Masseer je benen of laat je partner je benen masseren.
  Door je benen een massage te geven, verloop de bloedsomloop een stuk soepeler wat zorgt voor een vermindering van de tintelingen of kriebelingen. Daarnaast werkt een massage natuurlijk altijd rustgevend en ontspannend bij zware en vermoeide benen.
 • Beweeg met enige regelmaat
  Veel mensen met rusteloze benen hebben al een verlichtend gevoel bij het bewegen van de benen. Echter kan ook bewegen of sporten overdag zorgen voor minder last van rusteloze benen tijdens de nacht.
 • Verminder in koffie, alcohol en tabak
  Al deze stoffen kunnen een trigger zijn voor rusteloze benen. Om dit te voorkomen, kan je dus maar beter wat minder roken en koffie en alcohol drinken.
 • Neem magnesiumcitraat  [link naar webshop magnesium]
  Magnesium heeft een positieve werking op de spieren en het zenuwstelsel. Hierdoor kan het bijdragen aan het verminderen van onrustige benen.

Mochten deze tips nou niet helpen tegen restless legs, dan kan je altijd een afspraak maken met een Care for Women specialiste. Onrustige benen is bij hen een veel voorkomend verschijnsel in de praktijk. Ook bij andere hormonale klachten kunnen zij je verder helpen. Door heel Nederland zijn praktijken gevestigd, dus is er altijd wel een in de buurt.