Overgangsfabels

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vroeg of laat krijgt iedere vrouw ermee te maken: de overgang. Aan je vruchtbaarheid komt een einde en dat gegeven luidt een nieuwe levensfase in. De overgang kan gepaard gaan met uiteenlopende verschijnselen: van bovenmatig transpireren tot migraine en van concentratieverlies tot stemmingswisselingen. Over de overgang gaan vele verhalen de ronde, die je niet vrolijk maken. Maar is het allemaal waar? Of zijn het overgangsfabels?

Overgangsfabels

 • Iedere vrouw heeft last van opvliegers en stemmingswisselingen.
  Elke vrouw komt in de overgang. Maar niet iedere vrouw heeft last van opvliegers of stemmingswisselingen. De een heeft meer last van overgangsverschijnselen dan de ander.
 • Tijdens de overgang kom ik aan.
  Dat kan, maar gewichtstoename tijdens de overgang komt niet bij iedere vrouw voor. Je merkt bij veel vrouwen die veel last van overgangsklachten hebben, dat ze ook wat minder gaan bewegen en meer rust nemen. Hierdoor neemt de kans op gewichtstoename toe.
 • Tijdens de overgang kan ik niet zwanger worden.
  Dit is een grote fabel. Ook tijdens de overgang kan je nog zwanger worden. Zolang je menstrueert, ook al is het heel onregelmatig, bestaat de kans dat er een eicel vrijkomt die bevrucht kan worden. Jaarlijks raken ongeveer 10 vrouwen die ouder zijn dan 50 in verwachting. Pas wanneer je een jaar niet meer ongesteld bent geweest kun je er vanuit gaan dat je menopauze is geweest en dat je niet meer zwanger kunt raken.
 • Iedere vrouw heeft evenveel last van de overgang
  Fabel. Ten eerste zijn de lichamelijke effecten van de overgang per vrouw anders en ten tweede verschilt het per individu of en in hoeverre je iets als last ervaart. Wel staat het, volgens Amerikaans onderzoek, vast dat bij dit laatste je persoonlijkheidstype een rol speelt. Hecht je bovenmatig veel waarde aan je uiterlijk of hang je erg aan je moederrol, dan zul je het tijdens de overgang wellicht moeilijker krijgen dan andere vrouwen. Ben je daarentegen actief, heb je genoeg uitdagingen in je leven en zie je de overgang als een natuurlijk stadium, dan is de kans groter dat je ongeschonden door deze jaren heen komt.

Blijf niet zitten met overgangsklachten of vragen. De Care for Women specialiste is zelf vrouw en helpt je door deze periode heen. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts bij haar terecht, daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars een consult vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Benieuwd welke specialiste bij jou in de buurt zit gevestigd? Kijk dan in onze online webagenda. Of neem voor meer informatie of een afspraak telefonisch contact op met de assistente van de Care for Women specialiste, zij is te bereiken via het landelijk telefoonnummer: 088-4420442.