Menstruatieklachten, heb jij er ook zo’n last van?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Menstruatieklachten, de ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Sommige vrouwen zijn zelfs een dag ziek van en hebben vreselijke krampen in de buik en/of onderrug door de menstruatiepijn. Vaak hebben meisjes onder de 20 jaar het meeste last van menstruatiepijn, maar ook vrouwen die in het begin van de overgang zitten kunnen te maken krijgen met behoorlijke menstruatieklachten.

Menstruatieklachten, waar komen ze vandaan?

De menstruatie verloopt bij iedere vrouw anders, de één heeft meer bloedverlies dan de ander en waar de ene vrouw 3 dagen menstrueert kan het bij een andere vrouw wel een week duren. Ook menstruatiepijn is bij iedereen anders. Er zijn veel vrouwen die meer dan lichte kramp ervaren, zij hebben elke maand weer last van enorme buikpijn, rugpijn of andere klachten. Menstruatieklachten zijn natuurlijk erg vervelend, maar ze komen ergens vandaan. Tijdens de menstruatie zijn de hormonen in je lichaam tijdelijk een beetje van slag.

Hoewel je dat misschien zou verwachten, staat de hoeveelheid bloedverlies niet in verband met de krampen die je kunt hebben. Als je veel bloedverlies hebt, is het niet vanzelfsprekend dat je dan ook last hebt van pijn in je onderbuik. Maar hoe ontstaat die typische buikpijn eigenlijk? Je baarmoeder moet het baarmoederslijmvlies afstoten, hierdoor trekt je baarmoeder zo hard samen dat er soms zuurstof tekort kan ontstaan en daardoor krijg je de hevige pijn in je onderbuik die soms doortrekt in je rug en benen. Bij sommige vrouwen is menstruatiepijn zo hevig dat ze eigenlijk niet kunnen functioneren.

Menstruatiepijn en de overgang

Menstruatieklachten komen tijdens de overgang vaak heviger voor dan daarvoor. Vrouwen in de overgang hebben tijdens hun menstruatie bijvoorbeeld vaak last van heviger bloedverlies, migraine, misselijkheid en het gevoel dat ze elk moment flauw kunnen vallen. Ook komt het veel voor dat je een maand of meerdere maanden menstrueren overslaat en dat het daarna veel heviger terugkomt. Ook moeheid is tijdens deze periode een veel gehoorde klacht tijdens de menstruatie.

Menstruatieklachten verlichten

Heb je veel last van menstruatiepijn en wil je daar graag over praten en zoeken naar een oplossing? Dan kun je terecht bij een Care for Women specialiste.

De Care for Women specialiste is er voor jou als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van je vragen over dit onderwerp. Samen met jou kijkt ze naar je klachten en gaat ze op zoek naar de oorzaken en een goede oplossing. Je kan direct een afspraak maken met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt.