Last van vaginale droogheid

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Sommige vrouwen hebben last van vaginale droogheid. Je vrouwelijke hormonen (oestrogenen) zorgen ervoor dat je vagina (bij seksuele opwinding) vochtig wordt. Wanneer je niet genoeg oestrogenen hebt, is deze bevochtiging verstoord. Je kan klachten krijgen zoals irritatie van de vagina, jeuk, een branderig en / of stekend gevoel, pijn bij het vrijen en het plassen en soms last van een onaangename geur. Maar wat kan de oorzaak zijn van vaginale droogheid?

Minder zin in vrijen 

Als je seks hebt zonder voldoende zin te hebben kan het gevolg zijn dat er vaginale droogheid en irritatie kan ontstaan aan de ingang van vagina. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Vrouwen omschrijven de pijn vaak als branderig. Door die vervelende pijn kan er angst ontstaan voor pijn waardoor de bekkenbodemspieren kunnen gaan aanspannen. Dit kan dan ook weer pijnklachten geven, waardoor je helemaal niet meer opgewonden raakt en de vagina nog droger wordt.

Ziekten

Sommige ziekten en medicijnen kunnen ook klachten rondom vaginale droogheid geven. Bepaalde ziektes waarbij vaginale droogheid kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld diabetes, endometriose en nierziekten.

Bevalling en borstvoeding

Ook in de periode na de bevalling en de periode waarin borstvoeding wordt gegeven neemt de natuurlijke vaginale bevochtiging af.  Vaginale droogte na de bevalling wordt veroorzaakt door een daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Het is een tekort aan natuurlijk vocht in de vaginale wand. Meestal duurt het een aantal weken voor dat de normale vochtproductie weer op peil is. Bij het geven van borstvoeding kan dit nog langer duren.

Overgang

Tijdens de overgang neemt de aanmaak van het hormoon oestrogeen af. Hierdoor kan ook vaginale droogheid ontstaan. Vaginale droogheid komt voor bij ongeveer 55% van de vrouwen die in de overgang zitten. Dit wordt door de meeste vrouwen als vervelend ervaren als een vervelend overgangsverschijnsel.

Women’s Personal Gel

Care for Women heeft de Personal Gel speciaal ontwikkeld voor vrouwen die last hebben van vaginale droogte. Dit is een glijmiddel dat niet plakt, niet uitdroogt en heerlijk zacht aanvoelt op je huid. Women’s Personal gel houdt de kwetsbare huid van je vagina in conditie, is verzorgend en kan zelfs gebruikt worden als massageolie. Je kan het product bestellen via de webshop.

Care for Women specialiste

Heb je vragen of vaginale droogheid? Dan is de Care for Women specialiste er voor jou! Zij is bereid jou advies tegen, en samen kunnen jullie kijken naar wat voor jou de beste oplossing is. Een afspraak maken kan 24 uur per dag via de webagenda of telefonisch via 088-4420442. Een consult wordt door de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoed en een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig.