Hart- en vaatziekten: risicofactor voor de vrouw

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Hart- en vaatziekten, dat is toch meer een mannending? Nee helaas, ook je hart en vaten staan onder invloed van hormonen. 

Hart- en vaatziekten: risicofactor voor de vrouw

Er overlijden meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen. Voordat je als vrouw in de overgang komt, hebben mannen een groter risico op een hartinfarct en hart- en vaatziekten dan vrouwen. Maar tijdens en na de overgang neemt het risico voor de vrouw snel toe voor problemen met je hart en vaten. Je eierstokken gaan vanaf je 45e minder hormonen produceren, dit heeft invloed op je cholesterol. Je cholesterol heeft invloed op je hart en vaten en de rest kun je dan waarschijnlijk zelf wel invullen. Laat je daarom na je 50e regelmatig controleren door middel van een health check.

Bij een health check wordt er gekeken naar de risico’s op hart- en vaatziekten door het meten van bijvoorbeeld je cholesterol, bloeddruk, glucosespiegel en Body Mass Index. Duizenden vrouwen zijn je al voorgegaan. Als je er op tijd bij bent, is er namelijk prima iets aan de risico’s van hart- en vaatziekten te doen.

Cholesterol verlagen, hoe werkt dat?

Cholesterol is belangrijk voor de opbouw van lichaamscellen en organen, maar ook onderhevig aan hormoonschommelingen. Daarbij kan je cholesterol een belangrijke rol spelen als het gaat om hart- en vaatziekten. Als je teveel cholesterol hebt, kunnen je aderen dicht gaan zitten. Daarom kan het bloed, dat je cholesterol vervoert, niet meer goed doorstromen, dat is natuurlijk niet goed voor je hart en vaten. Als je hart en hersenen als gevolg daarvan namelijk te weinig bloed krijgen, kan dat leiden tot bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, een hartinfarct of een beroerte. Het is belangrijk om goed voor je hart en vaten te zorgen, dat kan door een supplement van de goede vetten omega 3, 6 en 9 te gebruiken. Deze goede vetten helpen je lichaam bij het verlagen van je cholesterol en daarmee de risico’s op hart- en vaatziekten verlagen. Kijk voor de Women’s Omega, een supplement dat dit ondersteund, in onze webshop.

Hoge bloeddruk, hoe weet je dat?

Bloeddruk, net zo’n belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten als cholesterol. Van een verhoogde bloeddruk merk je niet altijd iets; je kunt het dus hebben zonder dat je het weet. Je kunt er wel eenvoudig achter komen of je een verhoogde bloeddruk hebt. Een hoge bloeddruk is gevaarlijk, omdat daardoor het risico op hart- en vaatziekten verhoogd wordt. Het is goed om je bloeddruk regelmatig te laten controleren en dit kun je laten doen bij de Care for Women specialiste. Zij kijkt dan ook meteen met je naar je lifestyle en voeding, die kunnen namelijk ook een grote invloed hebben op je bloeddruk.