Gezond hart voor vrouwen

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Een gezond hart is voor mannen en vrouwen belangrijk, maar wist je dat vrouwen meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mannen? Vooral na de overgang neemt dit risico toe. Sterker nog: het is zelfs doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Des te belangrijk dus om goed te zorgen voor je lichaam.

Hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld: een hartinfarct, beroerte, boezemfibrilleren of een hoge bloeddruk. Hier zijn natuurlijk medicijnen voor, maar een behandeling met medicijnen kan nare bijwerkingen met zich mee brengen. Die bijwerkingen kunnen weer invloed hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven en daardoor kunt u een matige kwaliteit van leven ervaren.

Zoals eerder gezegd, na de menopauze neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Hoe kan dit? Dit heeft alles te maken met het hormoon oestrogeen. De waarde van dit hormoon daalt tijdens de overgang. Oestrogeen zorgt ervoor dat de vaten verwijden, het heeft een gunstige invloed op het stollingssysteem en gaat de vorming van bloedstolsels tegen. Je kunt je dus voorstellen dat de daling van de oestrogeenspiegel nadelen heeft voor de algehele gezondheid. Aan de daling van oestrogeen op zich is niets te doen, maar aan preventie en de gevolgen van hart- en vaatziekten heel veel!

Wat kun je doen tegen hart-en vaatziekten?

  • Een healthcheck. Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen. Bij Care for Women noemen we dit ook wel ‘de APK voor je lichaam’. Een keer per jaar een check up om te zien hoe het lichaam ervoor staat geeft je inzicht in de staat van je gezondheid. Dit betekent dat je goed kunt anticiperen op veranderingen en op die manier hart- en vaatziekten kunt voorkomen.
  • Er zijn verschillende zelfzorgmiddelen verkrijgbaar in onze webshop die een gezond hart kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld Women’s Omega. Dit bevat Omega-3; een essentieel vetzuur uit visolie. EPA/DHA dragen bij aan een goede werking van het hart en de hersenen. Klik hier voor de webshop.
  • Gezond leven. Het klinkt zo simpel, maar het is echt zo. Niet roken, weinig alcohol en zo min mogelijk suiker. Als je daarnaast genoeg beweegt, elke dag minstens een uur, en stress vermijdt heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

Op basis van alle kennis die er nu is rondom de menopauze en hart- en vaatziekten bij vrouwen, zou het aantal vrouwen dat hier mee te maken krijgt moeten dalen. Wees de hart- en vaatziekte voor en laat u regelmatig controleren. Wil je dat wij je hier bij helpen? Dat kan! Klik hier om een afspraak te maken met een Care for Women specialiste. Zij is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en kan u hier alles over vertellen.

Liever eerst meer lezen over hart- en vaatziekten? Lees dan meer op onze speciale pagina: Hart- en vaatziekten