Depressie tijdens de overgang , een veel voorkomende probleem

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Iedereen heeft wel eens een slechte bui. Vaak wordt dit veroorzaakt door een slechte nachtrust, irritaties of een vervelende gebeurtenis. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdelijk minder goed gehumeurd bent. In de volksmond hoor je dan vaak dat iemand “in een dipje zit” of “depri” is. Duurt zo’n dipje langer dan kan het zijn dat je last hebt van een depressie. Een depressie tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem. Een vrouw in de overgang heeft meer dan gemiddeld kans op een depressie. Vaak hangt deze ontstemming samen met de situatie waarin je je bevindt.

Depressie, wat houdt dat in?

Een depressie is een toestand waarin de stemming langdurig ernstig somber is. Depressie is een ziekte en is dus ernstiger dan een sombere, verdrietige, depri, terneergeslagen of gedeprimeerde bui. Er zijn vrouwen die nooit of slechts eenmaal in hun leven een depressie hebben en daarna nooit meer. Maar er zijn ook vrouwen die met een zekere regelmaat een depressie doormaken. Er zijn ook vrouwen die naast een depressie tevens een stemming hebben die juist verhoogd en ontremd is. Deze aandoening, waarbij vrouwen soms overmatig blij en overmatig somber zijn, noemen we de manisch-depressieve stoornis of de bipolaire stoornis.

Depressie en hulp daarbij

Twijfel je of vind je het vervelend om naar je huisarts te gaan, ga dan gerust eens langs bij de Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in overgangsklachten en kan je zeker helpen. Daarnaast is ze zelf ook vrouw. Een doorverwijzing van je huisarts is niet nodig voor een afspraak bij Care for Women. Maak een afspraak via de webagenda of bel 088 442 0442. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een consult vanuit de aanvullende verzekering.