De overgang, wat kun je verwachten en mindfulness tegen opvliegers

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Als we het over de overgang hebben, hebben we het over de hele periode waarin je als vrouw de overstap maakt van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode. Als je vijftig bent, heb je bijna geen eicellen meer. Je maandelijkse menstruatie stopt daarom. Dit gaat meestal niet zonder slag of stoot, maar toch is het bij veel vrouwen erg verschillend. De één menstrueert hevig en kort, de ander juist langdurig en minder sterk.

Op een gegeven moment krijg je je laatste menstruatie. Maar dat weet je niet van te voren. Pas als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest kun je zeggen: vorig jaar was mijn laatste menstruatie. Je laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Ondanks dat de termen “overgang” en “menopauze” vaak door elkaar gebruikt worden, is het dus niet hetzelfde!

Overgang beïnvloedt oestrogeen

Jouw laatste menstruatie betekent dat je eicellen op zijn en dat je eierstokken zijn uitgewerkt. Ze maken dus ook niet langer oestrogeen aan. Oestrogeen is niet alleen van belang voor je vruchtbaarheid en menstruatie, maar zorgt ook voor de goede werking van verschillende andere organen. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van je botten en weefsels, maar ook bij de bescherming tegen botontkalking en hart- en vaatziekten. Oestrogeen blijft ook na de overgang een belangrijke stof voor het lichaam, daarom moet je lichaam het na de menopauze nog steeds blijven produceren. Dat gebeurt nu op een andere plaats in het lichaam. Je vetweefsel neemt deze taak over, maar produceert veel minder oestrogeen dan de eierstokken al die jaren ervoor hebben gedaan. Je lichaam moet daarom wel even aan deze nieuwe situatie wennen.

Overgangsklachten

Overgangsklachten gaan meestal niet ongemerkt voorbij. Denk bijvoorbeeld aan die lastige opvliegers, die zweterige nachten, stemmingswisselingen, maar ook die stramme gewrichten als je uit bed komt. De overgang kan wel 10 jaar duren maar het is niet perse zo dat je tijdens die hele periode last hebt van overgangsklachten. Toch krijgt 80 procent van de vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar in de overgang wel in meer of mindere mate te maken met overgangsverschijnselen. Ongeveer 50 % van de vrouwen geeft hiervan aan erge klachten te hebben en nog eens 30% geeft aan dat ze in mindere mate klachten heeft. Deze klachten zijn vaak erg lastig en vervelend, maar het proces waar je lichaam tijdens de overgang doorgaat is volkomen natuurlijk en normaal. Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk is de overgang goed te vergelijken met de puberteit. Ook dat is immers een periode van ontwikkeling die geleidelijk verloopt en waarin de één meer last zal hebben van de lichamelijke en geestelijke veranderingen dan de ander.

Overgang en mindfulness, wat houdt het in?

De overgang is voor veel vrouwen niet de meest makkelijke periode in hun leven. Naast een aantal lichamelijke klachten zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en slapeloosheid, kan zij ook te maken krijgen met psychische klachten als stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Uit Amerikaans onderzoek van de University of Massachusetts blijkt mindfulness een zeer goede remedie te zijn tegen bovenstaande lichamelijke klachten die bij de overgang horen.

Mindfulness is een aandachtsgerichte cognitieve therapie. Je leert om te gaan met pijn, stress, vermoeidheid en depressies. Veel vrouwen ervaren in de periode van de overgang veelvuldig klachten als irritatie en depressieve gevoelens. Vaak krijgen de personen in je omgeving het zwaar te verduren ondanks dat je dit helemaal niet wilt. Het gebeurt gewoon. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness, een combinatie van meditatie en yoga, er niet alleen voor zorgt dat vrouwen minder last hebben van overgangsklachten maar dat ook het psychische en seksuele functioneren verbetert. Mindfulness kunt u vaak volgen bij een yogaschool maar ook via de huisarts worden adviezen gegeven over mindfulness. Daarnaast kan de Care for Women specialiste u ook doorverwijzen naar iemand die mindfulness geeft.

Care for Women en lifestyle-advies

Wanneer je in de overgang komt, voel je je vaak moe en lusteloos. Omdat de specialiste zelf vrouw is begrijpt zij als geen ander waar het vrouwenlichaam mee te maken krijgt en kan zij je goed helpen om van deze klachten af te komen. Een afspraak maken is heel eenvoudig. Je hebt geen doorverwijzing van je huisarts nodig en kunt zo terecht in één van de bijna 100 praktijken in Nederland. Een afspraak maken kan via de webagenda of telefonisch via 088-4420442.