Overbelasting Huisartsen, wat is de oplossing?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Er is een overbelasting van de huisartsen, nog nooit stopten er zoveel jonge huisartsen tegelijkertijd. Dit volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Dat jonge huisartsen op de werkdruk afknappen dat komt de zorg niet ten goede. Ik ben van mening dat die overbelasting helemaal niet zou hoeven, zeker als we de zorg efficiënter kunnen inrichten. Waarbij je de huisarts in zet als een spin in het web, waarbij hij/zij weer kan doorverwijzen naar andere experts.

We merken bij Care for Women dat veel vrouwen die problemen krijgen op het gebied van overgang en menstruatie problemen al heel vaak en langdurig bij de huisarts geweest zijn. Waarbij helaas niet word doorverwezen. Deze vrouwen vragen veel tijd want de problematiek is heel complex. Er zijn immers meer dan 150 klachten op het gebied van hormonale problematiek.

Efficiëntere zorg

Een huisarts is veel tijd kwijt om de vrouwen met hormonale problematiek te ondersteunen. Helaas heeft de huisarts de cliënt dan nog vaak onvoldoende verder kunnen helpen. De tijd die die de huisarts kwijt is had ook prima aan iemand anders besteed kunnen worden. Het zou mooier zijn als de huisarts veel meer als doorverwijzer zou kunnen fungeren op het gebied van specialismes om hem of haar heen. Een huisarts moet zich heel breed oriënteren, van alles veel weten. Wij als Care for Women specialisten, hebben ons gespecialiseerd op de hormonale disbalans. Dus weten van de vrouwen gezondheid, alle klachten en hiervoor de bijpassende oplossingen. Ook belangrijk om te weten is dat de consulten bij de Care for Women specialiste vaak vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Vertrouwen en kwaliteit in je netwerk

De zorgvraag breidt zich steeds verder uit en de huisartsen zijn nu al overbelast. Daarvoor is het belangrijk dat er een goede samenwerking tot stand komt met betere communicatie tussen de huisartsen en de specialismes. Wij zelf werken met het programma Evicare. Wij werken via Practise Based Evidence, dat betekend dat we meten wat we doen. De effectiviteit: Dat je kunt zien waar de problemen liggen en wat er gevraagd wordt. En hiervan wordt ook een terugkoppeling gegeven aan de huisarts. Zodat hij of zij ook weet dat er kwaliteit geleverd wordt. Het geeft inzicht wat er gebeurd is in de praktijk van een Care for Women specialist. Dit schept een vertrouwensband tussen de huisarts en de Care for Women specialiste.
Vertrouwen is denk ik een van de belangrijkste oorzaken waarom er zo weinig nog wordt doorverwezen en samen gewerkt onderling. Zeker als het gaat tussen huisartsen en complementaire veld. Zoals met coaches en mindfulness en de Care for Women specialisten etc.

De vraag naar goede zorg en hoe dit in te richten

Dus de grote vraag die we met elkaar moeten stellen is: Als we steeds meer vergrijzen en als er steeds meer vraag is naar goede zorg, hoe kunnen we dat dan op een andere manier gaan inrichten? Ik denk dat daarbij  de rol van de huisarts nog meer toegespitst kan worden met het om zich heen verzamelen van een goed netwerk. Het stellen van de juiste diagnose en de cliënt met de juiste specialist verbinden. Maar ook op basis van de terugkoppeling die de huisarts krijgt van de cliënt. Is deze cliënt nu voldoende geholpen of is er toch nog andere zorg nodig van mij of van iemand anders uit mijn netwerk.

Ik denk dat we samen wel degelijk de toenemende vraag naar zorg aan kunnen maar het zal wel met elkaar moeten gebeuren!

Catherine van Heestinitiatiefneemster van de organisatie Care for Women