Wij willen een kind

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Eindelijk is het zover. Je hebt besloten er samen voor te gaan: een kind! De zwangerschapswens was er al, maar nu heb je het echt besloten. Vroeger kreeg vrouw een kind of zij het wilde of niet, nu plan je een kind. Dan is het wel zo fijn als het ook een beetje snel lukt. Daarom is het belangrijk om te weten welke factoren wel of geen rol spelen en wat kun je zelf doen om in korte tijd zwanger te raken.

Een regelmatige cyclus bij zwangerschapswens

Eén van de belangrijkste factoren voor een spoedige bevruchting is de regelmaat van je cyclus. Als je stopt met een anticonceptiemiddel neemt je lichaam de cyclus weer op eigen kracht over. Bij sommige vrouwen duurt het een aantal menstruaties voordat het weer op orde is. Anderen merken geen verschil met of zonder. Het is van belang, dat je je eigen lichaam weer gaat aanvoelen.
Wanneer je cyclus regelmatig is, geeft dit aan dat je hormonen in balans zijn. Een lichaam dat hormonaal in balans is zal de stappen van vruchtbaarheid naar zwangerschap sneller en makkelijker doorlopen. Is dit bij jou niet het geval, dan zul je daar eerst aandacht aan moeten schenken: eet gezond, drink niet meer dan 4 koppen koffie per dag, vermijd stress, slaap voldoende en sport niet te intensief.
Wil de regelmaat er ondanks dat alles niet inkomen, dan is het verstandig even een afspraak te maken bij de Care for Women specialiste. Zij zal samen met jou kijken wat er aan de hand kan zijn en wat je het beste kunt doen om toch zwanger te worden.

Wanneer is je eisprong?

Een eisprong kan een zeurderig gevoel in je buik geven of is te merken aan een heldere slijmachtige vaginale afscheiding. Hoe zit dat bij jou? Bij een cyclus van gemiddeld 30 dagen zou de eisprong rond de 15de moeten liggen, maar het komt ook voor dat de eisprong al op de 12de plaatsvindt. Merk jij niets en wil je toch graag weten wanneer je vruchtbare periode is? Gebruik dan een ovulatietester. Deze meet de LH-piek in je urine. Een hormoon dat stijgt net voor de eisprong. Een temperatuurcurve bijhouden kan ook, maar het is vaak moeilijk daar een duidelijk beeld uit te krijgen, omdat er veel factoren zijn die je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Vrijen wordt een heel andere ervaring als je zwanger wilt worden. In het begin is het vol romantiek. Je bent tenslotte een kindje aan het maken. Maar naarmate de tijd vordert en een zwangerschap uitblijft, wordt het haast een last. We moeten weer. 

Belangrijk om te weten is dat de dagen rondom je ovulatie het meest van belang zijn. Een eicel is 12 tot 24 uur levensvatbaar, sperma tot 48 uur. Elke dag vrijen heeft echt geen zin, 2 à 3 keer per week is voldoende. De kwaliteit van de seks is van veel grotere invloed op de bevruchting. Onderschat hierbij het belang van een goed voorspel niet. Als beide partners opgewonden zijn hebben zij een grotere kans op een zwangerschap. Het zaad is dan van betere kwaliteit en de PH-waarde in de vagina optimaal.

Een orgasme bij de vrouw helpt, maar heeft pas echt veel effect, een uur of vier na het orgasme van de man. Dan zijn de zaadcellen ver genoeg de vagina binnengedrongen en hebben zij een chemische verandering ondergaan. Bij het orgasme van de vrouw komt het hormoon oxytocine vrij dat ervoor zorgt dat de baarmoeder samentrekt en zo de zaadcel naar de eicel beweegt. Blijf de intimiteit zoeken en geniet van elkaar, dan zijn kwantiteit en de juiste standjes van veel minder belang.

Toch nog vragen?

De Care for Women specialiste heeft antwoord op jouw vragen en kan je helpen om sneller zwanger te worden. Maar ook tijdens de zwangerschap is zij er voor jou. Voor je vragen over misselijkheid, over wat je wel en niet moet doen als het gaat om de gezondheid van je baby, over voeding en veel meer. Hierdoor ben jij goed voorbereid en kan je heerlijk genieten van deze bijzondere periode. Een afspraak maken kan eenvoudig via de webagenda of telefonisch via 088-4420442.  Een consult wordt door de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoed en een doorverwijzen van de huisarts is niet nodig.