Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

Care for Women Icon
Care for Women Icon

In huilen uitbarsten om een tv reclame of als je een kindje ziet lopen, prikkelbaar zijn, plotselinge woede en emotionele huilbuien; stemmingswisselingen horen erbij tijdens een zwangerschap. Het is dan ook heel normaal als je veel emotioneler en heftiger reageert op alles. Toch is het niet leuk en je partner kan het nogal lastig krijgen door je stemmingswisselingen.
Die emoties zijn er echter niet voor niets, tijdens een zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je leven. Negen maanden lang draag je je eigen kindje in je buik, dat is niet zomaar iets. Natuurlijk ben je blij om moeder te worden,  maar het kan ook allerlei negatieve emoties met zich meebrengen, zoals angst en twijfels.

Hormonen en stemmingswisselingen tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Deze hormonen hebben erg veel invloed op de verschillende emoties. Daarnaast verandert je lichaam ook nog eens in hoog tempo, ook daardoor kun je heftiger reageren. Vitaminepillen, met name B12, kunnen ervoor zorgen dat de stemmingswisselingen wat afnemen. Daarnaast is ook visolie belangrijk tijdens je zwangerschap. Het slikken van visolie tijdens je zwangerschap is belangrijk vanwege de omega 3, dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Ook helpt omega 3 jou om na de zwangerschap beter in je vel te zitten, zo verklein je de kans op een postnatale depressie.

 

Verdriet tijdens je zwangerschap

Naast stemmingswisselingen tijdens zwangerschap kun je ook geconfronteerd worden met verdriet. Het is goed om hierover te praten zodat je er goed mee om kunt gaan door het een plekje te geven. Tijdens een stressvolle of moeizame zwangerschap is het mogelijk dat je kindje veel stresshormonen meekrijgt. Deze raakt de baby kwijt door te huilen. Na een moeilijke periode tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je na de geboorte meer energie moet steken in de emotionele band met je kind. Dit komt omdat het moeilijker is om te genieten als je niet goed in je vel zit.

 

Hulp tijdens je zwangerschap

Hoewel het er allemaal bij hoort kan je erg last hebben van de stemmingswisselingen. Wil je eens praten met een professional die je kan helpen je zwangerschap goed door te komen? Of heb je vragen over de periode erna, het ontzwangeren? Ga dan eens langs bij de Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in vrouwen en hormonen en kan je dus precies vertellen waar de stemmingswisselingen vandaan komen. En belangrijker nog, ze kan je helpen de emotionele buien wat te verminderen.  Je kan een afspraak maken via de webagenda of telefonisch via 088-4420442.