Een verminderd libido

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Een verminderd libido, is mogelijk bij het gebruik van anticonceptie. Echter reageert iedere vrouw anders op elk anticonceptiemiddel. Overleg daarvoor altijd met je arts of Care for Women specialiste.

Oorzaken

Voordat je naar de arts of Care for Women specialiste gaat leggen we je hier uit waar het allemaal mee te maken kan hebben.

Een oorzaak kan zijn dat de dosering hormonen libido-dodend voor jou werkt. Er zit bijvoorbeeld een hogere dosis oestrogenen in, wat weer zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid testosteron. Testosteron is het hormoon dat voor verlangen zorgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een anticonceptie met een lagere dosis oestrogeen, een ander soort oestrogeen of voor een anticonceptie zonder oestrogeen.

Er zijn drie soorten oestrogeen die in Nederland beschikbaar zijn, ethinylestradiol, estradiol en estradiolvaleraat. Estradiol en estradiolvaleraat bevattende producten die enkel beschikbaar zijn in de vorm van de pil. Ethinylestradiol zit ook in een pleister of vaginale ring. Anticonceptie zonder oestrogeen zijn beschikbaar in de vorm van een pil, prikpil, staafje of spiraal.

Naast het oestrogeen kan ook het gebruikte progestageen in de anticonceptiemethode zorgen voor een vermindering van de androgene effecten. Deze effecten, die bij mannen voor mannelijke eigenschappen zorgen, kunnen bij vrouwen een verminderd libido veroorzaken. Gelukkig zijn er anticonceptiemiddelen met een verhoogd androgeen effect op de markt, mocht je het als een vervelende bijwerking ervaren.

Wat kun je doen als je een verminderd libido ervaart?

Zoals we al eerder noemden, kun je overstappen op een andere combinatie van hormonen of op niet- hormonale anticonceptie zoals condoom of koperspiraaltje. Vaak is dit al genoeg om klachten van libidoverlies te verminderen. Als je een passende advies zoekt over welke anticonceptie je het beste kan nemen, neem dan contact op met een -Care For Women specialiste-. Tijdens een consult kan de specialiste op basis van jouw klachten en jouw wensen advies geven over welke anticonceptie het beste bij jou past.