Wereld anticonceptiedag; flauwekul of noodzaak?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vandaag, 26 september is het wereld anticonceptie dag. Deze dag is in 2007 door de European Society of Contraception in het leven geroepen. Met “It’s your life, It’s your future, know your options” benadrukken zij dat het belangrijk is te zorgen voor een goede anticonceptie, zodat ongewenste zwangerschappen voorkomen kunnen worden.

Ongewenste zwangerschappen

Natuurlijk vraag ik mij af of het hebben van een Wereld Anticonceptiedag nu de juiste manier is om voor anticonceptie aandacht te vragen. Maar toch. Ook in Nederland komen nog steeds ongewenste zwangerschappen voor. In 2011 zijn er in totaal 31.707 abortussen opgegeven aan de inspectie voor de volksgezondheid*. Dat onkunde over anticonceptie hierin een belangrijke rol speelt, moge duidelijk zijn.

Anticonceptie, meer keuze dan men denkt!

Ook ik ben van mening dat er op het gebied van anticonceptie nog heel veel in verbeterd kan worden. Onze ervaring tijdens onze anticonceptiespreekuren, is dat veel vrouwen geen idee hebben dat er verschillende vormen van anticonceptie zijn. Ze weten vaak niet dat het echt mogelijk is om als vrouw een anticonceptiemethode te kiezen die bij haar past. Nederland blijft massaal de anticonceptiepil gebruiken. Dat is jammer, want een anticonceptiespiraal, anticonceptiering, anticonceptiestaafje of een anticonceptiepleister, zijn ook zeker te overwegen oplossingen.

Anticonceptiespreekuur

Het zou daarom goed zijn als er meer organisaties net als wij, een echt anticonceptiespreekuur zouden hebben. Dan zouden er minder ‘ongelukjes’ met anticonceptie gebeuren hebben we minder ongewenste zwangerschappen, ook in Nederland. * Bron: Rutgers WPF