Het effect van corona op de menstruatie

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Internet, ik kan niet meer zonder. Zodra ik iets niet weet, Google ik het. Maar tegelijkertijd merk ik dat mijn irritaties toenemen zodra het gaat om de hoeveelheid onzin die ik tegenkom. Daarom wil ik in deze blog duidelijkheid geven over de fabels en complottheorieën rondom onze menstruatie, het coronavirus en de vaccinatie. De grote vraag is in hoeverre heeft Covid-19 of de vaccinatie invloed heeft op de menstruatie bij vrouwen.

Naar mijn mening leven wij in een land waarin we zelf keuzes mogen maken omtrent Corona. Echter blijkt dat veel mensen, helaas, jouw keuze graag willen beïnvloeden. Ik maak me daarom zorgen om het feit dat mensen allerlei dingen roepen, zonder te kijken naar de feiten en onderzoeken. Dit is niet goed.

De afgelopen twee jaar is er veel negatief nieuws gedeeld omtrent het virus en het effect ervan op ons lichaam. Niet voor niets hebben wij veel vragen binnen gekregen van vrouwen over wat het effect op de menstruatie kan zijn bij het hebben van corona of bij de vaccinatie. Veel vrouwen vertelden dat zij een verandering ervoeren op het gebied van de menstruatie, zoals meer bloedverlies of langer menstrueren. De grote vraag is, is dit mogelijk en wat betekent dit voor jou als vrouw?

Het is lastig om te meten of corona en/of de vaccinatie daadwerkelijk de menstruatie beïnvloedt. Jouw menstruatie wordt beïnvloed door meerdere andere factoren, zoals het ervaren van stress. En laat stress nou een van de toenemende componenten zijn zodra iemand corona heeft.

Inmiddels zijn er diverse onderzoeken afgerond die aantonen dat het krijgen van corona, net als de vaccinatie, het menstruatiepatroon kan beïnvloeden. Veel vrouwen merkten voornamelijk dat deze heftiger kon zijn of langer duurde. Vrouwen die aan de pil zijn kregen plotseling een doorbraakbloeding, die ze normaal niet hadden. Het maakt voor de menstruatie niet uit of je besmet bent door corona of je je laat vaccineren. Beide kunnen effect hebben op jouw menstruatie.

Hoe komt dit? De eerste verklaring uit onderzoek hiervoor is dat doordat het immuunsysteem geactiveerd wordt, door een besmetting of vaccinatie, de menstruatie gaat veranderen. Maar, is dit ook schadelijk? Er zijn meerdere factoren die de menstruatie kunnen veranderen, zoals intensief sporten, extreem afvallen of aankomen, bepaalde medicijnen en/of stress. Onderzoeken tonen aan dat het veranderende effect (weer) zal verdwijnen en de menstruatie zal normaliseren. Na een aantal weken is te zien dat de menstruatie hersteld is en het gewende patroon terug is. Het heeft dus geen langdurig effect.

Hoe zit het met je vruchtbaarheid? Ook hierover is goed nieuws, op basis van de eerste uitgevoerde onderzoeken. Hierbij wordt aangetoond dat het virus en de vaccinatie geen invloed hebben op de vruchtbaarheid, bij zowel mannen als vrouwen. Houd echter in gedachten dat Covid-19 pas twee jaar bestaat en dat er nog veel over te ontdekken is.

Welke keuze je ook maakt met betrekking tot je laten vaccineren, het effect is hetzelfde. Laat je vooral niet van de wijs brengen en blijf gefocust op de onderzoeken in plaats van bakerpraatjes en fabels. Deze zijn er genoeg en helpen ons niet verder.