Carmen’s Wereld: een kijkje in het leven met PMS | Carmen (24)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Maart staat bij Care for Women in het teken van bewustwording en begrip voor een probleem dat veel vrouwen, ik ook, maandelijks ervaren: PMS, oftewel het premenstrueel syndroom. PMS is meer dan alleen een beetje prikkelbaar zijn. Voor velen is het een maandelijkse strijd die gepaard gaat met stemmingswisselingen, fysieke ongemakken en soms zelfs mentale uitdagingen. Het begrijpen van PMS is cruciaal om vrouwen in ons leven te ondersteunen, omdat het al moeilijk genoeg is en helaas kan ik hier uitgebreid over meepraten.

Een van de meest voorkomende symptomen van PMS zijn fysieke klachten. Van buikkrampen tot oververmoeidheid, het vrouwelijk lichaam ondergaat een ware tornado aan veranderingen. Dit kan invloed hebben op de dagelijkse activiteiten en prestaties, wat soms tot onbegrip leidt. Niets is vervelender dan dat je al de hele dag last hebt van PMS en je omgeving je ook niet begrijpt. Naast de lichamelijke uitdagingen staat PMS ook bekend om de emotionele rollercoaster die het met zich meebrengt. Stemmingen kunnen binnen een minuut variëren van intense blijdschap tot boosheid en vervolgens verdriet. Dit is hetgeen wat mijn vriend het leukste vind aan mijn PMS, haha.

Tijdens deze themamaand wil ik de focus leggen op steun en begrip, omdat ik dit jarenlang zelf op een vervelende manier heb ervaren (vooral door een gebrek aan kennis). Het is belangrijk dat we PMS niet afdoen als ‘gewoon een fase’, maar dat we erkennen dat het een reële en soms zeer moeilijke periode kan zijn voor vrouwen. Het tonen van begrip, geduld en het bieden van een luisterend oor kan een wereld van verschil maken. Dit heeft mij heel erg geholpen. Een ander doel van deze maand is om voorlichting te geven over PMS. Het is belangrijk dat vrouwen bewust zijn van wat er met hun lichaam gebeurt en dat zij weten dat ze niet alleen staan in deze strijd. Door openlijk te praten over PMS, verminderen we het stigma en moedigen we een goed gesprek aan!

Laten we deze maand gebruiken om samen sterker te staan. Of je nu een vrouw bent die PMS ervaart of een vriendin, partner of collega hebt die PMS heeft. Laten we samen begrip tonen, ondersteuning bieden en samenwerken om de bewustwording over PMS te vergroten. Het is tijd om deze stille strijd niet langer te negeren, maar er samen voor elkaar te zijn. Je staat er niet alleen voor!

Samen kunnen we de taboes doorbreken en een community van begrip en steun opbouwen en de impact van PMS verminderen. Hierdoor kunnen we vrouwen helpen om zich gehoord en gesteund te voelen.

CareforWomen_Hormonen