Verzuim op de werkvloer, veel vrouwen in de menopauze zitten klem

Care for Women Icon
Care for Women Icon

CNV heeft een onderzoek gedaan onder meer dan 2.100 vrouwelijke leden. Hieruit blijkt dat een meerderheid van de vrouwen in de menopauze klem zit op het werk. 8% meldt zich regelmatig kortdurend ziek en maar liefst 60% vindt de combinatie werk en menopauze zwaar vallen. Hiervan zit ruim 30% tegen een burn-out aan.

Een hormonale klacht is ook niet snel een onderwerp die je even tijdens de lunchpauze met je collega’s bespreekt en al helemaal niet met je werkgever. Verzuim op het werk door hormonale veranderingen, komt veel vaker voor dan werkgevers zich realiseren. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Ruim 69% van de ondervraagde vrouwen heeft namelijk aangegeven dat de leidinggevende niet op de hoogte is van haar klachten. Bij een ziekmelding geeft ook 94% niet aan dat het om menopauze gerelateerde klachten gaat. Dit is schrikbarend hoog.

Dat vindt ook Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn. ‘Dit zijn zeer schokkende cijfers. Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte. We hebben het hier over de helft van alle Nederlandse werkenden. In veel vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en de welzijnssector gaat het zelfs om de overgrote meerderheid van alle werknemers’ aldus Anneke.

Het leidt niet alleen tot onnodig verzuim, maar helaas vaak ook tot verstoringen in de arbeidsrelatie. Maar niet alleen de overgang leidt tot onnodig verzuim, ook menstruatieklachten en problemen met de zwangerschap zijn onderwerpen die niet snel besproken worden op de werkvloer. Onbegrip en verkeerde diagnostiek zijn daar vaak de oorzaak van. Dat is jammer, want meestal zijn dit soort situaties door goede voorlichting en de juiste diagnostiek te verhelpen en te voorkomen.

Wellicht vraag je je nu af met welke klachten de vrouwen zich ziek melden? Uit het CNV-onderzoek is gebleken dat maar liefst 84% van de vrouwen in de overgang psychische of lichamelijke klachten heeft. Bovenaan staan de welbekende opvliegers met ruim 72%. Gevolgd door slapeloosheid (70%) en vermoeidheid (67%). Onderaan staan stemmingswisselingen (54%) en hoofdpijn (30%). Verzuim door hormonale klachten heeft meestal te maken met de onderkenning van het probleem. Het gebrek aan kennis bij management, arbodiensten, vrouwen zelf en het taboe dat er op rust zorgen ervoor dat de problematiek op de werkvloer onbesproken blijft.

Sinds een aantal jaren verzorgt Care for Women verschillende ‘in company‘ programma’s. Van workshops voor managers en leidinggevenden, preventieve gezondheidschecks, tot informatiebijeenkomsten voor werkneemsters. Regelmatige inloopspreekuren op de werkvloer blijken een eenvoudige oplossing te zijn om aankomende problemen tijdig te signaleren en snel tot een oplossing te komen. Eenvoudig, voor werkgevers simpel te implementeren en goedkoop.