Alles over opvliegers

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Opvliegers, vrijwel elke vrouw in de overgang heeft er last van. Het is misschien ook wel het meest bekende verschijnsel van de overgang. Heftige warmteaanvallen en transpiraties zijn er kenmerkend van. Ze kunnen je elk moment van de dag overkomen en je bezigheden verstoren. Helaas worden ze vaak onderschat, ondanks dat ze voor veel ongemakken zorgen.

Hoe ontstaan ze precies?

Een opvlieger wordt meestal omschreven als een plotseling opkomend gevoel van warmte dat zich razendsnel vanaf je borst verspreidt over je hoofd, hals en soms over je hele lichaam. Maar waar komen opvliegers nou precies vandaan? In de hypothalamus, een regelcentrum in de hersenen, zit een zeer nauwkeurige thermostaat om je lichaamstemperatuur te regelen. Deze thermostaat is zeer gevoelig voor het hormoon oestrogeen. Wanneer er in de overgang minder oestrogeen geproduceerd wordt, denkt de thermostaat dat de temperatuur in je lichaam te hoog is. In werkelijkheid is dit niet zo, maar de thermostaat probeert de warmte wel kwijt te raken. Om deze reden zet je lichaam de huidbloedvaten open, waardoor je rood wordt en gaat zweten. Met een beetje geluk trekt de opvlieger na een aantal seconden weg, maar in sommige gevallen duurt hij wel meerdere minuten.

Opvliegers verminderen

Hoewel opvliegers bij de overgang horen, valt er meestal wel wat aan te doen. Met onderstaande tips kun je ze misschien zelf al verminderen:

 • Kies de juiste kleding
  Het dragen van luchtige kleding is vaak het aangenaamst, vooral als deze van katoen is gemaakt. Dit advies geldt eveneens voor beddengoed, waarbij een dekbed dat goed ademt, het meest comfortabel is. Bovendien wordt aangeraden om je kleding in verschillende lagen te dragen, zodat je gemakkelijk een laag kunt verwijderen als je het te warm krijgt. Het is ook verstandig om extra kledingstukken mee te nemen voor het geval je na het zweten behoefte hebt aan frisse kleding.
 • Probeer minder stress te veroorzaken
  Wist je dat stress de overgangsklachten en dus ook de opvliegers kan versterken? Door stress te vermijden zal je dus minder last hebben van die warmteaanvallen.
 • Beweeg genoeg
  Het blijkt dat vrouwen die regelmatig actief zijn, een stuk minder hinder ondervinden van opvliegers. Bovendien is fysieke activiteit altijd gunstig voor zowel je lichaam als voor het verminderen van stress.
 • Zoek verkoeling
  Een natte, koude doek in je nek kan heel verkoelend werken. Dit zorgt meteen voor verschil. Ook een koude douche voor het slapen gaan of een koud glas water werkt vaak goed.
 • Let op je voeding
  Sommige voedingsmiddelen kunnen opvliegers verminderen, maar soms ook versterken. In producten op basis van soja, peulvruchten en sommige andere planten zit het plantaardige hormoon fyto-oestrogeen. Dit hormoon helpt tegen opvliegers. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden, omdat ze een opvlieger juist kunnen versterken. Deze voedingsmiddelen zijn:
  • Sterke kruiden;
  • Producten met veel eiwitten;
  • Witte suiker;
  • Gevogelte en vlees;
  • Warme dranken en frisdranken of alcoholhoudende dranken.

Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen. Let daarom goed op welk voedsel voor jou een positief of negatief effect heeft, vooral als je te maken hebt met opvliegers!

Care for Women helpt jou!

Het is goed mogelijk dat de eerder genoemde adviezen niet volledig effectief zijn. De symptomen variëren natuurlijk van vrouw tot vrouw, wat ook geldt voor de mogelijke oplossingen. Hoewel opvliegers mogelijk minder hevig worden of minder vaak voorkomen, kunnen ze toch een belemmering vormen in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden beschikbaar, zoals conventionele medicatie zoals hormoontherapie, maar ook plantaardige hormonen, vitaminesupplementen of andere middelen.

Je kunt altijd een afspraak maken met een Care for Women specialiste. Deze zorgverlener is gespecialiseerd in vrouwen en hun hormoonstelsel. Ze kan zich goed inleven in jouw situatie en uitleggen wat er precies in je lichaam gebeurt tijdens de overgang. Bij het zoeken naar een passende behandeling houdt ze rekening met zowel conventionele als complementaire geneeskunde. Voor een consult is geen doorverwijzing van de huisarts nodig en vaak wordt het consult vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wacht niet langer met je klachten en maak eenvoudig zelf een afspraak via onze webagenda of neem telefonisch contact op via 088 – 4420442.