Ken je dat? Je bent chagrijnig, hebt de hele dag zin in chocola en je ligt krom van de buikkrampen. En ineens schiet het door je hoofd, je moet ongesteld worden. Je hebt last van menstruatieklachten!
De menstruatie, bij de een gaat het zonder klachten voorbij, terwijl de ander bijna niet meer kan functioneren door de menstruatieklachten. Veel vrouwen denken dat ze de klachten maar moeten accepteren en dat is jammer. Er is namelijk goed iets te doen aan menstruatieklachten. De Care for Women specialiste is een professional op het gebied van vrouwenzorg en neemt jouw klachten rond je menstruatie serieus. Samen met jou zal ze kijken welke behandelingen er mogelijk zijn bij menstruatieklachten. Een afspraak bij jou in de buurt maak je eenvoudig zelf via de webagenda of telefonisch via 088-4420442.
Menstruatie, hoe werkt het?
De menstruatie is eigenlijk niets anders dan het schoonmaken van de baarmoeder wanneer de eicel niet bevrucht wordt. De baarmoeder bouwt een bekledende laag op, die dient om de eicel te nestelen bij een bevruchting. Wanneer bevruchting uitblijft, stoot de baarmoeder het baarmoederslijmvlies af; de menstruatie. Dit gebeurt ongeveer 2 weken na de eisprong en herhaalt zich iedere maand. De kenmerkende buikpijn die vaak voorkomt, wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Menstruatieklachten zijn vaak zeurderig, en beïnvloeden je leven dan niet zoveel. Maar wat als je dagelijks leven wel in het gedrang komt door de menstruatieklachten? Het vooruitzicht dat je menstruatie wel 30 jaar lang elke maand terugkomt, zal je niet bepaald vrolijk maken.
Hoewel de menstruatie dus ook een teken is dat je lichaam gezond is, dat je een kind kunt dragen, is het voor de meeste vrouwen niet de fijnste periode van de maand. Voorafgaand en tijdens de menstruatie kun je last krijgen van verschillende menstruatieklachten, zoals;
- Buikpijn, mogelijk uitstralend naar benen en rug
- Hoofdpijn
- Last van je darmen
- Vermoeidheid
- Chagrijnigheid, prikkelbaar of snel boos zijn
- Slecht slapen
- Onrust
- Veel zin in bepaald voedsel, zoals chocolade
Ongeveer 75% van alle vrouwen heeft wel eens klachten rond de menstruatie. Kun je dan helemaal niets doen tegen menstruatieklachten? Zeker wel. Tegen de buik- en rugpijn kun je gerust een pijnstiller nemen, die bestaan ook speciaal voor rond de menstruatie. Ook bestaat er een speciaal supplement, Women’s Menstrual Care, welke ook via de webshop te verkrijgen is. Daarnaast kan een warme kruik buikkrampen verlichten en wat meer rust nemen laat je je ook beter voelen.
Hevige menstruatie, menstruatieklachten, PMS
Heb jij voorafgaand aan de menstruatie veel last van klachten of houden de klachten soms wel 3 weken aan? Dan heb je waarschijnlijk last van PMS, het premenstrueel syndroom. Kenmerkend voor PMS is dat je te maken hebt met een cyclisch klachtenpatroon, dat wil zeggen dat de klachten iedere maand in een patroon terugkomen. Bij PMS heb je minimaal 1 klachtenvrije week, waarna de klachten weer terug komen. Dat betekent dat sommige vrouwen soms wel 3 weken last kunnen hebben van menstruatieklachten en dat is erg lang! Dit kan je leven echt verzieken! Bij PMS horen wel 100 klachten, enkele hiervan zijn;
- Buikkrampen
- Hevige hoofdpijn of menstruele migraine
- Prikkelbaarheid
- Stemmingswisselingen
- Woede
- Depressief zijn
- Opgeblazen gevoel
- Pijnlijke borsten
- Angst
Het gevolg voor veel vrouwen die last hebben van PMS is dat het een enorme impact heeft op het dagelijks functioneren. Relaties gaan stuk, werk verloopt moeizaam en men heeft het gevoel te veranderen en zichzelf niet meer te zijn. Onzekerheid, faalangst en gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan dan snel. Omdat PMS vaak begint na een zwangerschap kan dit een enorme impact hebben op het gezin. Soms wordt de diagnose ook niet goed gesteld, denkt men al snel aan een postnatale depressie, terwijl het eigenlijk door hormonen veroorzaakte menstruatieklachten zijn. En hier is echt wat aan te doen!
Wat te doen bij menstruatieklachten?
De klachten die je voor en tijdens je menstruatie hebt kunnen grote impact hebben op je leven, maar zijn vaak ook goed te behandelen. Zeker als je dagelijks leven erg wordt beïnvloed door menstruatieklachten is het belangrijk hier iets aan doen. Je menstruatie moet geen periode zijn waar je zwaar tegenop ziet omdat geen enkel middeltje jouw klachten vermindert. Het komt tenslotte iedere maand voor zo’n 30 jaar terug.
Je kunt terecht bij de Care for Women specialiste, zelf vrouw en dé professional als het gaat om vrouwen en hun hormonen. Zij kan na een uitgebreide intake samen met je kijken naar de mogelijkheden die er voor jou zijn om iets aan menstruatieklachten te doen. Zowel vanuit de reguliere als complementaire geneeskunde zijn er oplossingen en ook kun je zelf een aantal dingen doen. Het begint echter met een goede intake en jouw verhaal. Omdat zij zelf ook vrouw is, zal zij jou als geen ander begrijpen en ze neemt dan ook echt even de tijd voor je. Een consult wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Wil je meer weten of een afspraak maken? Bel dan met de assistente op 088-4420442. Je hoeft niet rond te blijven lopen met een pijnlijke menstruatie.