Hoofdpijn en migraine

 Vooral vlak voor of tijdens de menstruatie is dit het geval. De hoofdpijn tijdens een migraine aanval is zo erg, dat een paracetamol niet meer helpt. Je hebt last van bonzende hoofdpijn, het gevoel te kunnen braken en licht en geluid zijn overdraagbaar.  Maar wat is migraine nou eigenlijk precies? En wat zijn de oorzaken?

Migraine, wat is het?

De pijn van een migraine aanval is vaak heftig en houdt 4 tot 72 uur aan. Als je migraine aanval korter of juist langer duurt, dan is het geen migraine maar hoofdpijn. Veel mensen met migraine worden misselijk, hebben de neiging om te gaan braken en kunnen licht en geluid niet goed verdragen door de hoofdpijn. Aan deze symptomen kunnen zogenaamde auraverschijnselen vooraf gaan. Bij een aura zie je 15 tot 45 minuten voor je migraine aanval soort lichtflitsen. Een aura hoeft niet altijd voor te komen. Een aantal migrainepatiënten hebben hier last van.

Hoofdpijn en migraine, de oorzaken

Vaak wordt migraine of hoofdpijn veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Hoe dit precies komt is niet duidelijk. Het vermoeden is dat het te maken heeft met een stoornis in de neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en ook informatie naar de bloedvaten sturen. Voordat je een aanval krijgt is het mogelijk dat je concentratie stijgt door deze stoffen. Maar direct na het begin van je aanval neemt je concentratie weer sterk af. Door deze wisselende concentratie is het mogelijk dat je voor je aanval last krijgt van auraverschijnselen.  Een andere factor kan het vrouwelijk hormoon oestrogeen zijn, waarvan de hoeveelheid daalt vlak voor de menstruatie. Dit kan de reden zijn dat veel vrouwen last hebben van menstruele migraine.

Migraine en de factoren die meespelen

Naast menstruele migraine (de migraine die elke maand voor of tijdens de menstruatie terug komt), kan de migraine aanval ook uitgelokt worden door andere oorzaken. Dit is voor iedereen verschillend. Sommige mensen krijgen last van een migraine aanval als ze last hebben van stress, slaapgebrek of spanning. Het kan ook komen door de plotselinge overgang van spanning naar ontspanning. Bijvoorbeeld na een poos hard werken op vakantie gaan.

Care for Women specialiste

Heb je vragen over hoofdpijn of migraine? Of wil je meer weten over menstruele migraine en wat hier aan te doen is? De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en er voor jou als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van jou vragen over dit onderwerp. Maak een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt!

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.