Zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die kan optreden tijdens je zwangerschap of kort na je bevalling. Steeds meer vrouwen krijgen ermee te maken, dit komt doordat vrouwen op steeds latere leeftijd zwanger worden. Heb jij hier vragen over? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste, zij kan al je vragen beantwoorden.

Symptomen zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging doet zich meestal voor na de 24e week van de zwangerschap. De ziekte kan optreden tot 72 uur na de bevalling.
De meest voorkomende symptomen:

  • Gespannen gevoel bovenin je buik
  • Tintelingen in je vingers
  • Lichtflitsen of sterretjes zien
  • Opgezwollen handen, enkels of een opgezwollen gezicht

Heb je regelmatig last van deze symptomen dan is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Hij of zij zal je urine onderzoeken en je bloeddruk meten. Indien hij of zij het nodig vindt zal er ook een bloedonderzoek gedaan worden.

Oorzaken zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging kan ontstaan door verschillende risicofactoren. Zo hebben vrouwen boven de 35 jaar er meer kans op. Ook komt het meer voor bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn of die in verwachting zijn van een meerling. Maar het kan ook erfelijk zijn. Heeft je moeder of je zus zwangerschapsvergiftiging gehad? Dan is de kans groter dat jij er ook last van krijgt. Er zijn een aantal ziektes die de kans op een vergiftiging vergroten. Hierbij moet je denken aan: diabetes, stollingsafwijkingen, stofwisselingsstoornissen en een hoge bloeddruk. Als je een ziekte hebt is het dus belangrijk dat je dit meldt bij je verloskundige. Zo kan zij daar rekening mee houden en extra alert zijn.

Gevolgen van zwangerschapsvergiftiging

Door zwangerschapsvergiftiging functioneren bepaalde organen niet goed meer. Zo kunnen je bloedvaten, nieren en lever minder goed gaan werken. De enige remedie is bevallen. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk vanwege de duur van de zwangerschap. Vaak worden dan medicijnen ingezet om je bloeddruk te verlagen. Ook zal je voldoende rust moeten houden, zo is de kans groter dat de klachten verminderen. Als de vergiftiging niet op tijd wordt ontdekt, kan het zich ontwikkelen tot een meer schadelijke variant: het HELLP syndroom en eclampsie. Beide ziekten lijken erg op zwangerschapsvergiftiging, maar zijn veel ernstiger. Deze kunnen leiden tot een ziekenhuisopname en ernstige complicaties.

Care for Women is er voor jou

Heb je vragen over zwangerschapsvergiftiging? Of over je zwangerschap? De Care for Women specialiste is er voor jou als het gaat om het geven van voorlichting en het beantwoorden van je vragen. Maak eenvoudig een afspraak bij jou in de buurt via de webagenda.