Als je zwanger bent heb je opeens de verantwoordelijkheid voor een extra leven. Je kindje in je buik zit redelijk beschermd en veilig, maar het is van jou afhankelijk voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien moet je goed op jezelf passen, want je lichaam verandert, je wordt zwaarder, je banden rekken uit, je verliest sneller je evenwicht… En ga zo maar door! Een gezonde levensstijl is van extra belang. Wat kun je beter laten tijdens je zwangerschap? En wat is juist goed? Hier onder wat de do’s en don’ts zijn tijdens je zwangerschap.

Do’s tijdens zwangerschap

We weten inmiddels allemaal wel dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is, zeker als je zwanger bent. Ineens twee keer zoveel gaan eten is niet nodig. Naast een gezond eetpatroon doe je er goed aan om extra foliumzuur en vitamine D te gaan slikken.

Foliumzuur is een vitamine die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt krijgen. Dit is vooral belangrijk om aan het begin of zelfs voor je zwangerschap te slikken. Foliumzuur vermindert de kans op een aantal ernstige aandoeningen. Denk hierbij aan een open ruggetje of een open schedel. Na vier maanden zwangerschap kun je stoppen met het nemen van extra foliumzuur, de neurale buis is dan volledig ontwikkeld.
Aangeraden wordt om vanaf de 3e maand extra vitamine D te gebruiken zodat het calcium beter opgenomen kan worden. Dit is nodig om je eigen botten sterk te houden en voor de beenderopbouw van je kindje.

Don’ts tijdens zwangerschap

Nu een aantal zaken die je niet moet doen tijdens je zwangerschap. Eigenlijk zou iedereen het moeten weten, maar het gebruik van alcohol, drugs in de zwangerschap zijn uit den boze, niet doen dus. Ook roken is slecht voor je kindje. Je kindje kan er namelijk zijn hele leven last van hebben. Een tijdje geleden werd beweerd dat een enkel glaasje alcohol geen kwaad kan doen, maar uit recente onderzoeken is gebleken dat je ook dat ‘ene’ glaasje beter kan laten staan. Alcohol kan zo veel schade aanrichten aan het ongeboren kindje. Het kan namelijk veroorzaken dat je kindje last krijgt van een laag geboortegewicht, fysieke en geestelijke achterstand, gedragsproblemen op jonge en latere leeftijd.

Care for Women specialiste

Zwanger. Een bijzondere periode in je leven. Maar je kan weleens tegen vragen en onzekerheden aan lopen. Heb je nou vragen over je zwangerschap? Of misschien over zwanger worden? De Care for Women specialiste is er als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van jou vragen over dit onderwerp. Maak direct online een afspraak met een Care for Women specialiste in jou buurt!