Zwangere vrouwen in Nederland maken zich nauwelijks zorgen over de pijnervaring bevalling. Het merendeel wil dan ook geen pijnbestrijding wanneer de baby zich aandient. Dat blijkt uit een enquête naar pijnbestrijding en de plaats van bevalling van de medische zwangerschapssite Gezondzwangerzijn.nl onder ruim 70 vrouwen.

Nederlandse vrouwen zijn geen softies! 9 op de 10 zwangere vrouwen zeggen zich weinig tot geen zorgen te maken over de pijnervaring bevalling. Slechts 17% geeft vóór de bevalling aan pijnbestrijding te willen. Een groot deel van de vrouwen lijkt sowieso niet erg met pijnbestrijding bezig te zijn: zo’n 65% zegt (nog) niet te weten hoe haar arts/verloskundige over het onderwerp denkt.

Pijnervaring bevalling

Van de vrouwen die al eerder een kind hebben gekregen, geeft 64% aan geen pijnbestrijding te hebben gehad tijdens de bevalling. Hoe zij de pijn vervolgens hebben ervaren, is verschillend. De cijfers die zij voor de mate van pijn gaven, lagen zeer verspreid op een schaal van 1 (weinig) tot 10 (veel). De gemiddelde pijnscore was een 6,5. Wie wél opziet tegen de bevallingspijn, hoeft zich geen zorgen te maken. Alle vrouwen die aangaven dat ze pijnbestrijding wilden, hebben het ook gekregen.

Thuis of ziekenhuis?

Een ander heet hangijzer is de plaats van bevalling. Thuis bevallen voelt misschien prettig, maar is het ziekenhuis niet veiliger? De voorkeur van de toekomstige moeders loopt uiteen tussen ziekenhuis (53%), thuis (41%) en kraamhotel (6%). Van de vrouwen die al eerder een kind hebben gekregen, bevalt 59% het liefst in het ziekenhuis en 41% thuis.

Erg eensgezind 

Blijkbaar zijn de aanstaande ouders het onderling erg eens met elkaar over de plek van bevalling. Van de stellen die al eerder een kind hebben gekregen, is 93% het eens. Bij de onervaren stellen is dat 92%.

Bron: medicinfo.nl

Care for Women specialiste

Een bevalling is niet niets. De periode van zwanger willen worden, zwanger zijn en uiteindelijk het kindje krijgen vraagt nogal wat van jou als persoon, je lichaam en je relatie. Care for Women begrijpt dat. Daarom kun je voor al je vragen over de periode voor, tijdens en na de bevalling terecht bij een Care for Women specialiste. Deze specialiste is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en kan je precies vertellen wat er in je lichaam gebeurt en wat je kunt doen tegen eventuele zwangerschapsklachten. Ook over de periode na de bevalling en het ‘ontzwangeren’ kan zij je alles vertellen. Bovendien is ze zelf ook vrouw. Daarom begrijpt ze als geen ander wat je allemaal mee maakt en wat voor impact dat kan hebben. Daarnaast heb je geen verwijzing van de huisarts nodig en kun je dus zo een afspraak maken. Een afspraak maken kan eenvoudig online. Klik hier om een afspraak te maken.