Zonder dat je je er bewust van bent voel je je lichaam veranderen. Je bent al een paar dagen over tijd, en je hebt een onbekend raar gevoel in je buik. Twijfels spoken door je hoofd, ben ik zwanger? Hoe herken je de eerste symptomen van een zwangerschap?

Zwanger? De meest bekende symptomen

 • Gemiste menstruatie
  Wanneer je altijd een regelmatige menstruatiecyclus hebt, en die nu ineens weg blijft kun je dit wel zien als je eerste fysieke teken. Wanneer je menstruatiecyclus juist niet regelmatig is ervaar je mogelijk andere zwangerschapsymptomen voordat je merkt dat je een menstruatie mist en met zekerheid kunt zeggen dat je in verwachting bent.
 • Vermoeidheid
  Je zult vrij snel merken dat je in de eerste weken van je zwangerschap veel te kampen krijgt met vermoeidheid. Dit kan de oorzaak zijn van stijgende progesteronwaarde in je lichaam die de binnenkant van je baarmoeder helpt zich voor te bereiden op je zwangerschap.
 • Misselijkheid
  Ineens kan het voorkomen dat je lievelingsmaaltijd niet smaakt en je het niet meer binnen kunt houden. Meestal wordt dit ochtendmisselijkheid genoemd, wat niet hoeft te betekenen dat het alleen voorkomt in de ochtend. Het is dus mogelijk dat het elk moment van de dag kan opkomen. Het spijsverteringsproces gaat trager werken, als gevolg van de aanmaak van progesteron. Je maag blijft langer vol, waardoor het kan gebeuren dat je je misselijk voelt en minder zin hebt in eten. Het hormoon HCG zorgt er ook voor dat je je misselijk kan gaan voelen.
 • Verandering van je borsten
  Plotseling kan het liggen op je buik niet meer zo fijn zijn. Al bij de kleinste aanrakingen voelen je borsten zwaarder en gespannen aan. De oorzaak van deze klachten is de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron, waardoor je borsten daardoor kunnen opzwellen.
 • Vaker naar het toilet moeten
  Je baarmoeder hangt met banden aan je bekken. Tijdens de periode van je zwangerschap wordt je baarmoeder groter en meer opgerekt. Helaas ervaart je lichaam deze veranderingen mee, waardoor je meer kans krijgt op pijn in je onderbuik. Je zult ook te maken krijgen met het vaker naar het toilet moeten, omdat de baby na enige tijd in je verwachtingstijd gaat drukken op je blaas.

Zwanger, een achtbaan van emoties

Een zwangerschap brengt nogal emotionele onrust met zich mee. Naast deze onrust kan een vrouw die in verwachting is ook vaak te kampen krijgen met meer hoofdpijn dan normaal. Dit alles staat onder invloed van de verandering van je hormonen.

Ben ik zwanger?

Om echt zeker te zijn van je zaak, kun je een zwangerschapstest doen. Vergeet niet dat je die het beste kunt doen op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Je kunt kiezen om naar de huisarts te gaan of zelf een test te kopen bij een drogist.

Wat je moet weten 

Je kent het wel, al die vragen en twijfels of jij wel klaar bent voor het moederschap. Wat is de beste levensstijl voor jou en je kindje? Je staat er gelukkig niet alleen voor, maak hier een afspraak bij één van onze Care for Women specialisten. De specialiste is er als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van jou vragen over dit onderwerp. Maak deze 9 maanden, de mooiste maanden van je leven.