Na de zwangerschap kan de menstruatie soms een half jaar lang wegblijven. Dit komt voornamelijk voor bij vrouwen die volledige borstvoeding geven. De reden hiervan is dat het hormoon Oxytocine, dat je melkproductie regelt, de eisprong onderdrukt. Het is echter niet bij elke vrouw zo dat de menstruatie wegblijft. Wanneer je je kindje voor het eerst de fles geeft is het vaak zo dat je na twee maanden weer begint te menstrueren. Als vrouw is het daarom belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt over je zwangerschap en het ontzwangeren. De Care for Women specialiste heeft de kennis om je precies de belangrijkste dingen met betrekking tot je zwangerschap en het ontzwangeren te vertellen.

Na de zwangerschap voor het eerst menstrueren

Na je zwangerschap kan de ongesteldheid de eerste paar keer heftiger zijn, dit komt omdat je lichaam weer tijd nodig heeft om te functioneren als voorheen. Sommige vrouwen kunnen na de bevalling ook last krijgen van lichte incontinentie. Dit is heel gewoon; je bekkenbodemspieren zijn door de bevalling overrekt en de zenuwen kunnen hierdoor wat beschadigd zijn. Deze klacht neemt ook weer snel af. Mocht dit niet het geval zijn of mocht je na twee maanden (indien je je kindje de fles geeft) nog niet ongesteld worden, dan is het verstandig om even langs je huisarts te gaan.

Na de zwangerschap, je menstruatie en vruchtbaarheid

”Hoe snel ben je weer vruchtbaar na je bevalling?”, een veelgestelde vraag bij vrouwen. Wanneer je na je bevalling nog niet ongesteld bent geweest kun je alweer vruchtbaar zijn. De eisprong vindt namelijk twee weken voor je menstruatie plaats. Hierdoor weet je na je bevalling nooit zeker wanneer je weer vruchtbaar bent. Houd daarmee rekening wanneer je weer geslachtsgemeenschap hebt.

Zwangerschap en menstruatie, Care for Women helpt

Heb je vragen over je zwangerschap, menstruatie of over ontzwangeren? Blijf er niet mee zitten! De Care for Women specialiste is er om al jouw vragen over deze onderwerpen te beantwoorden. Bekijk welke specialiste bij jou in de buurt zit en maak een afspraak met de Care for Women specialiste.