Een zwangerschap is niet altijd vanzelfsprekend. Je hebt misschien wel eens de vraag gekregen: ‘Wanneer komt de tweede?’. Wat kun je doen als gezinsuitbreiding onmogelijk lijkt? Of als je minder vruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid

Als je minder vruchtbaar bent kun je een onderzoek krijgen voor een onderzoek naar de oorzaak. Dit kan zowel bij de man als de vrouw liggen, maar vaak is het combinatie van meerdere factoren. Ook als je al een eerdere succesvolle zwangerschap hebt gehad, kun je bij een tweede poging om zwanger te worden tegen problemen aanlopen. Vaak is in de helft van de gevallen niet duidelijk hoe dit precies komt. Bij mannen en vrouwen neemt de vruchtbaarheid bijvoorbeeld af naarmate je ouder wordt. Ook kan bij vrouwen de cyclus ontregeld zijn of is bij de man de kwaliteit van het zaad zo achteruit gegaan dat het niet meer bij de baarmoedermond kan komen.

Complicaties tijdens of na de eerste zwangerschap kunnen ook een oorzaak zijn. Als je een baarmoederontsteking hebt gehad of problemen bij een keizersnee, heb je in veel gevallen al direct te horen gekregen dat je minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar bent geworden.

Toch zwanger

Om toch zwanger proberen te worden zijn er een aantal methoden. Dit kunnen ook ingrijpende methoden zijn, zoals IUI, IVF en ICSI. Maar als alle behandelingen niet aanslaan, kun je ook informeren naar sperma – of eiceldonatie of adoptie.

Care for Women specialiste

Je kunt tegen allemaal vragen en onzekerheden aanlopen en vaak wil je meer weten over de dingen die speciaal op jou van toepassing zijn, over hoe jij je voelt. Een Care for Women specialiste is er speciaal voor jou, om jou advies te geven bij moeilijke beslissingen maar ook om naar je te luisteren en te helpen. Klik hier om direct een afspraak te maken bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt! Dit kan zonder dat hiervoor een doorverwijzing van een huisarts nodig is, 24 uur per dag via de online webagenda.