Zwanger worden gaat niet bij iedereen altijd even makkelijk. Als je dan eenmaal zwanger bent, ben je de gelukkigste vrouw op de wereld. Een miskraam is dan ook het ergste wat je kan overkomen. Als het even kan, doe je alles om dit te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat het verstandig is om tijdens je zwangerschap bepaalde pijnstillers niet te nemen, omdat deze de kans op een miskraam kunnen verdubbelen. Care for Women geeft je advies over de pijnstillers die je wel kunt slikken tijdens je zwangerschap.

Pijnstillers tijdens zwangerschap: het onderzoek

Het onderzoek naar pijnstillers tijdens de zwangerschap is uitgevoerd aan de University of Montreal. De onderzoekers hebben 52.000 zwangere vrouwen gevraagd om met het onderzoek mee te werken. Na de zwangerschap werden ze ondervraagd. Er bleek dat 4705 vrouwen een miskraam hebben gehad. Ongeveer 7 procent van de vouwen die een miskraam hebben gehad, heeft tijdens de zwangerschap regelmatig pijnstillers van het type NSAID geslikt. NSAID’s zijn pijnstillers die een ontstekingsremmende werking hebben. Dit zijn onder andere aspirine, ibuprofen, diclofenac en naproxen. Van de vrouwen waarbij de zwangerschap normaal is verlopen slikte zo’n 2,5% de pijnstillers die de pijn verlichten.

Zwangerschap en NSAID’s

NSAID’s kan je dus beter ontwijken tijdens je zwangerschap. De pijnstillers bezitten een stofje, namelijk acetylsalicylzuur, waardoor de pijn wordt verlicht,. Dit stofje is ook verantwoordelijk voor een verdubbelde kans op een miskraam bij gebruik tijdens de zwangerschap.Vanaf de bevruchting tot aan de gehele innesteling van de embryo, is het belangrijk om geen NSAID’s te nemen. Door deze pijnstillers kan de embryo zich niet goed innestelen in de baarmoeder waardoor de kans op een miskraam erg groot is.

Ben je van plan om zwanger te worden? Stop dan nu al met het gebruiken van NSAID’s pijnstillers. Bij de bevruchting zelf is het namelijk al van belang om geen van de geneesmiddelen in je lichaam te hebben. Op deze manier kan je nu al de kans op een miskraam verkleinen.

Paracetamol daarentegen kan je wel gewoon slikken. Paracetamol werkt namelijk alleen op het centrale zenuwstelsel terwijl NSAID’s effect hebben op het hele lichaam. Je kunt zo’n 2 gram paracetamol per dag slikken zonder dat het schadelijk is voor je ongeboren kindje. Wel wordt aangeraden zo min mogelijk paracetamol te nemen omdat het niet heel goed is voor je eigen lichaam.

Care for Women helpt

Lukt het niet om zwanger te worden? Heb je problemen of vragen tijdens je zwangerschap? De Care for Women specialiste staat voor je klaar. De Care for Women specialiste is gespecialiseerd in vrouwenzorg en is bovendien zelf ook vrouw. Samen met jou zal ze op zoek gaan naar een oplossing die bij jou past. Maak meteen een afspraak via de online webagenda of bel 088 442 0442. We worden inmiddels door bijna alle zorgverzekeraars, vanuit het aanvullende pakket, vergoed.