Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de vrouwen na de bevalling kampt met vaginale droogte. Veel vrouwen weten voor hun zwangerschap echter niet dat ze met deze kwaal te maken kunnen krijgen. In het onderzoek, gehouden door Sensilube, werd aan 188 vrouwen tussen de 25 en 35 gevraagd of ze ooit last had gehad van vaginale droogte. Van de ondervraagden had 42% ooit last gehad van vaginale droogte. 66% wist echter niet voor haar bevalling dat ze last konden krijgen van deze kwaal, zo meldt gezondheidsnet.

Oestrogeen en een droge vagina

Vaginale droogte na de bevalling wordt veroorzaakt door een daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Het is een tekort aan natuurlijk vocht in de vaginale wand. Die droogt dan uit, wat jeuk en irritaties kan veroorzaken. Tijdens het vrijen krijgen vrouwen dan vaak last van pijn, irritaties en bloedingen. Bovendien lopen ze dan ook meer risico op infecties.

Vaginale droogte: een taboe?

Het taboe dat rond dit onderwerp bestaat maakt het extra lastig. Slechts 3% van de ondervraagden zou de apotheker over deze kwaal durven aanspreken. De meerderheid zou raad vragen aan de gynaecoloog. Glijmiddel is volgens de meeste vrouwen een goede oplossing, maar 56% zegt het beschamend te vinden om dit in de winkel te moeten kopen. 3% zou zelfs shampoo gebruiken om deze kwaal op te lossen! Dat is natuurlijk geen oplossing. Shampoo is hier niet voor bedoeld en kan juist nog meer schade aanrichten. Women’s Personal Gel is speciaal voor vaginale droogte ontwikkeld. De gel houdt je vagina in conditie, is verzorgend en kan zelfs gebruikt worden als massageolie. Daarnaast kan je hem makkelijk en snel online bestellen. De Personal Gel is te koop in onze webshop.

Care for Women helpt!

Vaginale droogte komt niet alleen vaak voor na de bevalling, maar ook bij vrouwen in de overgang. Ook in die periode daalt namelijk de aanwezigheid van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Onder andere hierdoor krijgen veel vrouwen in de overgang last van klachten. Niet alleen vaginale droogte, maar ook opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijke transpiratie zijn veel gehoorde overgangsklachten. Vervelende klachten, waar veel vrouwen mee rond blijven lopen.

Dat is nergens voor nodig. Tegenwoordig zijn er genoeg dingen die je kunt doen tegen deze overgangsklachten. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in de overgang en kan je zeker helpen. Daarnaast is zij zelf ook vrouw. De Care for Women specialiste luistert naar je klachten en zoekt samen met jou naar een passende oplossing. Wacht dus niet langer en maak een afspraak. Dat kan in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult bij Care for Women wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket en een verwijsbriefje van je dokter is niet nodig.

Bron: hln.be