Vraag jij je ook wel eens af hoe lang je nog hebt om kinderen te krijgen? Het zou maar zo kunnen dat er binnenkort een DNA-test bestaat die een vrouw van 18 jaar vertelt hoe lang ze nog heeft om een gezin te starten. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen momenteel een vruchtbaarheidstest op basis van een gen dat het aantal eicellen dat je nog hebt weergeeft.

Hoe werkt de vruchtbaarheidstest?

De DNA-test is gebaseerd op het gen ‘’Fragile X’’, dat de snelheid waarmee de eicelvoorraad afneemt aangeeft. Dit zou betekenen dat je als vrouw kunt beslissen vroeger een gezin te starten of je eicellen in te laten vriezen. Door je eicellen in te laten vriezen vergroot je de kans om na je dertigste nog kinderen te krijgen. Uit vorige onderzoeken is gebleken dat sommige varianten van ‘’Fragile X’’ in verband staat met een vroege menopauze. Professor Norbert Gleicher stelt dat het ook aantoont dat een vrouw risico loopt op een vroegtijdige veroudering van de eierstokken. Uit tests bij 316 vrouwen ontdekte hij een sterk verband tussen ‘’Fragile X’’ en het aantal rijpe eicellen in de eierstokken. “Bij een 18- of 20-jarig meisje kunnen we het ‘’Fragile X’’ controleren en een goede voorspelling maken van hoe snel haar biologische klok tikt”, aldus Gleicher.

Eicelvoorraad testen, kan dat wel?

Gleicher hoopt binnenkort te beginnen met de proeven van deze test. Als vrouwen positief testen op ‘’Fragile X’’ wil hij een hormoontest uitvoeren om te bevestigen dat de eicelvoorraad snel vermindert. Toch is er ook kritiek op zijn standpunt, de Nederlandse professor Frank Broekmans zegt dat er bij een snel slinkende voorraad eicellen een kleinere kans op zwangerschap is, maar dat niet iedere vrouw met een beperkte eicelvoorraad het moeilijk heeft om moeder te worden.

Natuurlijke vermindering van eicellen

Vrouwen zijn geboren met een beperkte voorraad van ongerijpte eicellen, ofwel follikels, in hun eierstokken. Slechts een klein deel daarvan ontwikkelt zich tot rijpe eicellen. Een pasgeboren meisje heeft tussen de één en twee miljoen follikels, tegen de adolescentie daalt dat naar 400.000, tegen haar veertigste zijn dat er nog maar enkele honderden. Volgens vruchtbaarheidsdeskundigen is het aantal follikels in de eierstokken een goede voorspeller voor hoeveel jaar een vrouw nog vruchtbaar zal zijn. De meeste vrouwen ervaren een snelle daling na hun 35ste.
Het bewijs groeit dat ongeveer één op de tien vrouwen lijdt aan vroegtijdige veroudering van de eierstokken. Ze worden dan al heel jong onvruchtbaar, soms al als ze twintig zijn.

Professionele hulp bij zwanger worden

Begint jouw biologische klok steeds harder te tikken? Of ben je benieuwd hoe je zo gezond mogelijk zwanger wordt en bent? Dan kun je terecht bij de Care for Women specialiste. Deze vrouwelijke zorgverlener is gespecialiseerd in alles rond zwanger worden en zijn, zij heeft dus zeker een antwoord op je vragen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden haar consulten vanuit de aanvullende verzekeringen. Bovendien kun je zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht, dus waar wacht je nog op? Een afspraak maak je eenvoudig in de webagenda of bel met 088-4420442.

Bron: hln.be