Na de bevalling willen vrouwen graag zo snel mogelijk weer hun oude figuur terug. Logisch natuurlijk, maar helaas gaat dat niet van de ene op de andere dag. Je lichaam heeft 9 maanden hard gewerkt om een gezond kindje op de wereld te zetten. Daarna heeft het tijd nodig om weer in vorm te komen. Het moet ‘ontzwangeren’, zoals dat vaak wordt genoemd. Dit duurt gemiddeld net zolang als de zwangerschap zelf.

Je moet jezelf dus de tijd geven en niet meteen teveel verwachten. Toch zijn er wel dingen die je kan doen om je lichaam te helpen op een gezonde manier te herstellen en zo snel mogelijk weer je oude figuur terug te krijgen.

Zwangerschapsgewicht: waar komt dat vandaan?

Tijdens de zwangerschap komen vrouwen gemiddeld tussen de 10 en 15 kilo aan. Dit is echter meer dan alleen lichaamsvet. Deze kilo’s komen onder andere van:

  • De baby, die bij geboorte ongeveer 3,5 kilo weegt
  • Het vruchtwater, de placenta en de vruchtvliezen, samen ongeveer 1,5 kilo
  • De extra liter bloed die je lichaam heeft aangemaakt
  • De halve kilo die je borsten zwaarder zijn geworden
  • Het extra vocht dat je vasthoudt tijdens je zwangerschap, zo’n 2 tot 3 liter

Dit gewicht, zo’n 7 tot 10 kilo, raak je na je bevalling vanzelf weer kwijt. De rest is lichaamsvet. Om daar vanaf te komen moet je dus zelf aan de slag.

Bewegen na de bevalling

Bewegen is een goede manier om je oude gewicht en lichaam weer terug te krijgen. Hierdoor verlies je niet alleen gewicht, maar wordt je buik ook weer wat strakker. Na je bevalling moet je het echter eerst rustig aan doen. Dokters raden je aan de eerste 6 tot 8 weken niet te gaan sporten. Na die periode kan je rustig gaan beginnen.

Zeker met je buikspieren moet je rustig aan doen. Die zijn tijdens je zwangerschap flink opgerekt en hebben even tijd nodig om weer te krimpen. Doe dus rustig aan en luister goed naar je eigen lichaam. Ook is het belangrijk om je bekkenbodemspieren regelmatig te trainen. Zo voorkom je verzakkingen en incontinentie. Je traint je bekkenbodemspieren door je sluitspier van je anus en tegelijkertijd je vagina aan te spannen.

Gezond eten na je bevalling

Meteen na je bevalling beginnen met een streng dieet is niet slim. Je lichaam heeft veel energie nodig om te herstellen en dat krijg je niet binnen als je op een streng dieet bent. Wel is het verstandig om gezond te eten. Geen snoep, chips of ander dikmakend eten. Kies in plaats daarvan voor gezonde producten.

Borstvoeding

Door het geven van borstvoeding verlies je ook gewicht. Eén van de redenen dat je dikker wordt tijdens de zwangerschap is omdat je extra energie opslaat voor de periode dat je borstvoeding moet geven. Die extra energie sla je op in de vorm van vet. Dit raak je dus weer kwijt als je een tijdje borstvoeding geeft. Als je borstvoeding geeft is het wel belangrijk om ongeveer 500 kilocalorieën extra te eten per dag. Dit kan je natuurlijk het beste proberen binnen te krijgen met gezonde voeding.

Care for Women helpt!

Heb je vragen over afvallen na je bevalling of andere vragen over zwangerschap? Of wil je graag zwanger worden en wil je weten hoe je die kans zo groot mogelijk maakt? Maak dan eens een afspraak bij een Care for Women specialiste! Zij is zelf ook vrouw en gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met vrouwen en hormonen. Zij kan je zeker helpen. Samen met jou gaat ze op zoek naar een oplossing die bij jou past. Een afspraak maken kan 24 uur per dag in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Je hebt geen verwijsbriefje van de huisarts nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden een consult van Care for Women vanuit de aanvullende verzekering.