Roken tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind, dat is bij veel vrouwen bekend. Uit onderzoek is nu gebleken dat roken in het eerste trimester van je zwangerschap mogelijk schadelijk is voor het hart van je baby.

Onderzoek roken tijdens zwangerschap

Het risico bij baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap gerookt hebben is verhoogd van 20 tot 70%. Dit is afhankelijk van het type aandoening. Een voorbeeld van een aandoening is dat het bloed niet van de rechter harthelft naar de longen kan stromen. Voor de studie hebben de onderzoekers data bekeken van 2525 kinderen met hartaandoeningen en 3435 gezonde kinderen. Uit de studie blijkt dat mogelijk honderden gevallen voorkomen hadden kunnen worden als moeders voor of vroeg in de zwangerschap waren gestopt met roken.

Stoppen

“Vrouwen die roken en die er over denken om zwanger te raken of zwanger zijn, moeten gewoon direct stoppen met roken. Stoppen met roken is het belangrijkste wat een vrouw kan doen voor haar eigen gezondheid en die van haar baby.” Dr. Alfoson Correa: “Succesvol stoppen met roken tijdens de zwangerschap verlaagt ook de kans op zwangerschapscomplicaties als vroeggeboorte en een te laat geboortegewicht bij de baby.”

Eerder onderzoek

Uit eerder onderzoek van Care for Women is gebleken dat het slecht is gesteld met de kennis over gezondheid en gewoonten als roken en de invloed die dit heeft op een zwangerschap of de gezondheid van de baby. Dit heeft als gevolg een verhoogd risico op complicaties bij de baby.

Care for Women specialiste

Zwanger. Een bijzondere periode in je leven. Maar je kunt tegen vragen en onzekerheden aan lopen. Wat mag ik wel en niet eten? Het lukt niet om zwanger te worden, wat kan ik zelf doen? Heb je vragen over je zwangerschap? Of misschien over zwanger worden? De Care for Women specialiste is er voor jou als het gaat om het beantwoorden van jouw vragen over dit onderwerp. Klik hier om direct een afspraak te maken met een Care for Women specialiste in jouw buurt!