De meeste vrouwen weten dat roken tijdens de zwangerschap gevaarlijk is voor je ongeboren kindje. Maar wat kan er nou precies gebeuren als je rookt tijdens de zwangerschap, en hoe zit dat als je zwanger wilt worden? Care for Women legt je uit hoe het zit.

Roken in de zwangerschap

Roken is slecht voor je gezondheid, daar is geen discussie meer over mogelijk. In tabaksrook zitten slechte stoffen zoals nicotine en koolmonoxide, die via de longen in je bloed terecht komen. Wanneer je zwanger bent, komen deze stoffen dus ook bij je ongeboren kindje terecht. En dat kan de ontwikkeling van je kindje ernstig verstoren.
Gevolgen van roken tijdens de zwangerschap kunnen zijn;

  • Te vroeg geboren of te lichte baby
  • Minder goede ontwikkeling van organen zoals de longen, hart en bloedvaten
  • Aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld een hazenlip of klompvoetje
  • Doodgeboorte
  • Het te vroeg loslaten van de placenta of een placenta die (gedeeltelijk) voor de uitgang van de baarmoeder ligt
  • Het breken van de vliezen voor de 37e week van de zwangerschap
  • Wiegendood

Roken voor de zwangerschap

Niet roken als je zwanger bent, daar houden de meeste vrouwen zich aan. Echter, veel vrouwen weten niet dat roken je zwangerschapswens in de weg kan zitten. Door te roken kunnen je eicellen namelijk kleiner blijven of er veranderingen in je eileiders ontstaan, waardoor zwanger raken moeilijker wordt. En wist je dat bij mannen de kwaliteit en hoeveelheid van de zaadcellen achteruit gaan door roken? Het is dus verstandig dat jij en je partner stoppen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Behalve dat roken slecht is voor de vruchtbaarheid zijn er meer nadelige effecten voor je gezondheid. Zo kan het zorgen voor hart- en vaatziekten, longziekten (COPD, ademnood, piepen en zelfs longkanker) of verergering van andere bestaande ziektes. Ook de wondgenezing kan negatief beïnvloed worden door roken. Het beste is natuurlijk om helemaal niet te roken, maar een verslaving afleren kan erg lastig zijn. Het is echter nooit te laat om te stoppen! Al na 24 uur begin je de positieve effecten van niet meer roken te merken. Vraag gerust hulp met stoppen met roken, je bent niet de enige die dit lastig vindt.

Hulp bij gezond zwanger worden en zwanger zijn

Heb je een kinderwens en ben je gestopt met voorbehoedsmiddelen? Dan kun je dus zwanger worden! Hoe snel dat lukt is bij ieder stel verschillend, zelfs per kindje (als je meerdere kinderen hebt) verschilt dit. Of je nu al zwanger bent of je afvraagt hoe je de omstandigheden optimaal maakt en houdt, je zult altijd wel met vragen zitten. Moet ik temperaturen en alleen die ene dag vrijen? En mag ik nou wel of geen geitenkaas eten? Al deze vragen kan de Care for Women specialiste beantwoorden. Deze vrouwelijke professional op het gebied van vrouwengezondheid is er voor jou. Bovendien vergoeden de meeste zorgverzekeraars de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van je huisarts heb je zelfs niet nodig, je kunt zo bij haar terecht. Maak nu een afspraak via de webagenda of bel de assistente op 088-4420442.