IVF behandelingen zijn duur, heel duur. In de Verenigde Staten tellen koppels nu tot 12.000 dollar per behandeling neer, zonder tussenkomst van de verzekering! Het is de bedoeling om de kostprijs van IVF behandelingen overal ter wereld naar beneden te halen.

“Veel van wat er in het Westen gebeurt, is overbodig”, verklaart Jonathan Van Blerkom, lid van ESHRE en verbonden aan de universiteit van Colorado. “Als je de behandeling een pak goedkoper kan maken terwijl ze even succesvol blijft, dan rechtvaardigt dat de prijs niet die momenteel in het Westen wordt aangerekend.”

IVF behandelingen, hoe goedkoper?

Hoe krijgen de organisaties de prijs van IVF behandelingen naar beneden? Iedereen hanteert een eigen aanpak, maar die komen telkens op hetzelfde neer: alle gecompliceerde technologie overboord gooien en het proces ferm vereenvoudigen.

Goedkopere medicatie, minder embryo’s

In de praktijk komt dat neer om het gebruiken van andere medicatie om eicelproductie te stimuleren. In het westen worden nu enorm dure varianten of recombinanten van het follikel stimulerend hormoon voorgeschreven, dat zoveel eicellen levert dat deze moeten worden ingevroren. Om de kosten te drukken maken deze dokters gebruik van clomiphene, dat elf dollar kost (in plaats van duizend of meer).

Deze generische variant laat tot vier eicellen per cyclus rijpen. Veel minder, maar omdat er niet wordt geïnvesteerd in de hyperdure diepvriezen om embryo’s te bewaren, is dat ook niet nodig. ESHRE wil maximum twee embryo’s inplanten, LCIF houdt het op een.

Kans op zwangerschap

De kans op een succesvolle zwangerschap is daardoor kleiner (15 tot 20 procent in plaats van 25 procent (EU) of 35 procent (VS)), maar daar tegenover staat dat clomiphene veel minder neveneffecten heeft, waardoor vrouwen gemakkelijker voor meer behandelingen gaan kiezen.

Inplanting

Verder zal het embryo ook sneller ingeplant worden (na één of twee dagen in plaats van na zes) en wordt gewerkt aan het goedkoper maken van incubators.

Capsule

Een andere manier is de incubator te vervangen door een kleine capsule de bevruchte eicellen, die samen in de vagina worden ingebracht voor drie dagen. De eicellen worden zo op de gewenste temperatuur bewaard. Na drie dagen kiest de dokter de twee beste embryo’s. Een revolutionaire methode genaamd INVOcell, die de kostprijs van IVF behandelingen met de helft zou kunnen verminderen. De capsule wordt nu al gebruikt in klinieken in Pakistan, Zuid-Amerika en Afrika.

Bron: hln.be

Care for Women

Willen jij en je partner ook graag zwanger worden en lukt het niet of slaan de IVF behandelingen maar steeds niet aan? Praat er eens over met de Care for Women specialiste. Je kunt alleen bij haar terecht of samen met je partner. Zij kan samen met jou kijken naar de mogelijke oorzaken en meedenken over eventuele oplossingen. Maar, wat misschien nog wel het belangrijkste is, zij biedt je een luisterend oor. Klik hier om een afspraak te maken.