Iedere vrouw geniet van de mooie, bijzondere zwangerschapsperiode en de als maar ronder wordende buik waarin je kindje groeit. Maar hoe zorg je ervoor dat je er niet teveel kilo’s aan eet en dat je na je zwangerschap je oude figuur weer terug krijgt? Eten voor twee, dat is echt niet nodig!

Eten voor twee; aankomen tijdens de zwangerschap

Door je zwangerschap komen er natuurlijk extra kilo’s aan, maar dit is niet alleen van je baby en van het extra vet dat je opslaat. Ook het vruchtwater, de placenta en vliezen, het extra bloed van jezelf, de groei van melkklieren in je borsten, de baarmoeder en het vasthouden van vocht zorgen voor het toenemen in gewicht. In totaal is ongeveer 15 procent van het gewicht dat je aankomt extra vet. Maar als je veel ongezonde dingen eet wordt dit natuurlijk nog meer.

Gezonde voeding

Het is natuurlijk belangrijk dat je tijdens je zwangerschap zo gezond mogelijk eet. Sommige vrouwen eten tijdens hun zwangerschap extra veel. Ook al zijn het veel gezonde dingen, het is niet goed als je té veel gaat eten. Vaak horen we het excuus: ‘Ja maar nu mag het, ik eet nu voor twee!’ Helaas.. Je kindje krijgt door middel van jouw voeding al voldoende voeding en daarom is het niet nodig dat je meer gaat eten dan normaal.

Vette vis eten tijdens zwangerschap? 

Het eten van vette vis is erg goed, uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je vette vis eet tijdens je zwangerschap, de kans groot is dat je een kindje krijgt met een betere motorische ontwikkeling.

IJzerrijke voeding tijdens zwangerschap

Sommige vrouwen hebben last van bloedarmoede tijdens de zwangerschap, dit is te voorkomen en te verminderen door het eten van ijzerrijke voeding. Hierbij moet je denken aan:

  • Vlees
  • Groenten
  • Noten
  • Appelstroop
  • Roggebrood

Beperk het gebruik van zout in je voeding om te voorkomen dat je aan het einde van je zwangerschap last krijgt van dikke enkels. Zout heeft namelijk een vochtvasthoudende werking en dit heb je in deze periode juist niet nodig.

Bewegen na de zwangerschap

Veel vrouwen willen na hun zwangerschap gelijk hun oude figuur terug. Dit is logisch, maar het is niet verstandig om meteen streng te gaan lijnen. Als je gezond blijft eten en meer gaat bewegen, zullen de extra kilo’s er vanzelf af gaan. Je kunt lekker gaan sporten of gewoon thuis je buikspieren trainen, maar doe dit rustig aan, want door je zwangerschap zijn je buikspieren uitgerekt en deze hebben even de tijd nodig om weer te krimpen.

Hulp bij vragen over zwangerschap

Heb je vragen over je zwangerschap? Of wil je meer weten over zwanger worden? Of wil je weten of hoe je na je zwangerschap zo gezond en snel mogelijk je oude figuur terug krijgt? De Care for Women specialiste is er voor jou als het gaat om het beantwoorden van al je vragen over dit onderwerp. Klik hier om direct een afspraak te maken met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt!