Volgens Jeroen van Disseldorp is het zogenaamde anti-Müllerian hormoon de beste voorspeller van de menopauze. Dit blijkt uit zijn proefschrift over dit onderwerp. Het anti-Müllerian hormoon wordt aangemaakt door kleine eiblaasjes in de eierstokken.

De menopauze in het lichaam

Het voorspellen van de menopauzeleeftijd is belangrijk omdat de vruchtbaarheid van een vrouw hieraan gekoppeld is. Als een vrouw weet wanneer de menopauze waarschijnlijk zal plaatsvinden, kan zij hier rekening mee houden bij bijvoorbeeld het krijgen van kinderen. De processen die de leeftijd bepalen waarop de menopauze een feit is, zijn erg complex en de voorspellingen zijn dan ook niet nauwkeurig genoeg.

Hart- en vaten en de menopauze

Van Disseldorp onderzocht ook de hypothese dat vaatschade de menopauze kan vervroegen. Dat idee is gebaseerd op veel indirect bewijs. In zijn proefschrift heeft hij geen relatie tussen vaatschade en menopauze leeftijd kunnen aantonen.

Vruchtbaarheid van de vrouw

Op dit moment worden ovariële-reservetesten veelvuldig toegepast om de vruchtbaarheid van een vrouw in te schatten. Deze testen zijn echter slechte voorspelers van de kans op een zwangerschap. Bovendien worden de leeftijd van de vrouw en de uitkomsten van eerdere IVF-behandelingen als voorspellende factoren voor een zwangerschap vaak vergeten.

Hulp tijdens de menopauze

Denk je dat jij de menopauze bereikt hebt? Of heb je erge last van vage klachten en wil je hier wel iets aan doen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Zij kan vaststellen of je klachten veroorzaakt worden door de menopauze en wat je hieraan kunt doen. De specialiste is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en kan je hier dus alles over vertellen. Daarnaast is zij zelf ook vrouw en begrijpt ze dus als geen ander wat je doormaakt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig, je kunt zo bij haar terecht. Een afspraak maak je eenvoudig in de webagenda, 24 uur per dag.