Zwangerschap is vooral genieten en verlangen naar de komst van de baby. De moderne wetenschap heeft door de jaren heen de meeste risico’s bij zwangerschappen weg weten te werken. Voor enkele zaken dien je echter nog waakzaam te blijven. Bijna alle zwangere vrouwen weten dat alcohol en roken slecht is voor je kind. Ook kun je sommige medicijnen beter later staan. Maar in het dagelijkse leven schuilen meer gevaren, die misschien minder voor de hand liggen. Deze gevaren zitten in een klein hoekje, maar ze zijn wel belangrijk om rekening mee te houden om bepaalde gezondheidsrisico’s voor je ongeboren kind te beperken.

Tuinieren en kattenbakken

Het is belangrijk dat je bij het verschonen van de kattenbak en het tuinieren niet in aanraking komt met katten uitwerpselen. Bij contact met katten uitwerpselen kan je namelijk geïnfecteerd raken met Toxoplasose Gondii. Deze parasiet verspreidt zich via katten uitwerpselen en vlees. Deze parasiet kan toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ook komt besmetting voor door ongaar of niet goed doorbakken vlees te eten van een besmet dier.

Zwangere vrouwen en toxoplasmose

Bij zwangere vrouwen kan toxoplasmose door de placenta een weg vinden naar de ongeboren baby en daar ernstige schade aanbrengen. De kans op een infectie bij het kind en het optreden van een aangeboren aandoening hangen af van de zwangerschapsduur. Toxoplamose kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het onvoorzichtig zijn met bepaalde voedingsmiddelen of door tuinieren of de kattenbak verschonen. Mogelijke aandoeningen die door toxoplasmose veroorzaakt kunnen worden zijn:

  • Een miskraam
  • Verkalking in de hersenen
  • Ontwikkelingsstoornissen
  • Uitslag, bloedarmoede
  • Geelzucht
  • Lever- en miltvergroting

Let daarom goed op dat je altijd goed gaar vlees eet, was fruit en groente extra schoon en was altijd goed je handen na contact met de aarde, zand, vuil, stro of kuilvoer. Of nog beter, draag handschoenen bij het tuinieren of klussen.

Tijdens de zwangerschap, gebitsverzorging

Gebitsverzorging is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je meer last hebt van misselijkheid en/of braakneigingen. Heb je net overgegeven dan kun je het beste je mond even spoelen met water om het zuur te neutraliseren. Zuur tast namelijk de glazuurlaag van je tanden en kiezen aan. Sommige gebitsproblemen kunnen ook de baby beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat de tandvleesaandoening parodontitis een verband heeft met een laag geboortegewicht en vroeggeboren baby’s. Zorg voor een schoon gebit en ga regelmatig naar de tandarts.Laat je tandarts weten dat je zwanger bent, dit omdat je beter geen röntgenfoto’s kan laten maken als je zwanger bent.

Zwangerschap en voedsel

Brie, sushi en zwaardvis zijn etenswaren die je tijdens je zwangerschap beter kunt laten staan. Ongepasteuriseerde zachte kazen (zogeheten rauwmelkse kazen) zoals camembert, feta en roquefort kunnen de bacterie listeria bevatten. Deze bacterie kan een doodgeboren kind of een miskraam tot gevolg hebben. Maar in de supermarkt zijn ook veel zachte kazen die bereid zijn met gepasteuriseerde melk en die dus geen risico vormen. Ook in rauwe vis kan de listeria-bacterie zitten. Roofvissen zoals de zwaardvis of de haai bevatten veel kwik, wat de hersenontwikkeling van de baby kan schaden. Rauwe eieren vergroten de kans op salmonellabesmetting, dus let op dat je eitje goed gekookt of gebakken is.

Overige gevaren tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten zo weinig mogelijk aan chemische of giftige stoffen blootgesteld worden. Het schilderen van de babykamer kun je hierdoor beter aan je partner overlaten. Röntgenfoto’s kan je beter alleen maken als het echt nodig is en informeer de betreffende arts of verpleegkundige van te voren dat je zwanger bent. Wees voorzichtiger met een bezoek aan de sauna of een plons in de jacuzzi. Vooral in de eerste drie maanden is je baby gevoelig voor hoge temperaturen. Aan het eind van de zwangerschap heb je mogelijk al lichte ontsluiting, waardoor de kans op een infectie toeneemt. Ook als je bloeddruk hoog is, moet je oppassen met een saunabezoek. Ten slotte: een zwangerschap is geen ziekte. Neem de tips in dit artikel wel ter harte, maar geniet er vooral van!

Zwangerschap, Care for Women helpt

Hoewel het er allemaal bij hoort kan je nog vragen hebben over de gevaren tijdens je zwangerschap. Wil je eens praten met een professional die je kan helpen je zwangerschap goed door te komen? Of heb je vragen over de periode erna, het ontzwangeren? Ga dan eens langs bij de Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in vrouwen en hormonen en kan je dus helpen je vragen te beantwoorden. Blijf niet met vragen of problemen rondlopen en maak eens een afspraak bij een specialiste bij jou in de buurt.