Vrouwen die rond de conceptie foliumzuur innemen, hebben 20% minder kans op een kind met een aangeboren hartafwijking. Foliumzuur tegen aangeboren hartafwijking werkt dus echt. Dit is de uitkomst van onderzoek, uitgevoerd aan het UMC St Radboud in Nijmegen en het UMC Groningen. De studie is onlangs gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift European Heart Journal.

Foliumzuur tegen aangeboren hartafwijking

Van foliumzuur was al bekend dat het de kans op een kind met een neuraalbuis defect (zoals een open ruggetje) sterk verkleint. Dit onderzoek toont aan dat foliumzuur ook een beschermend effect heeft bij aangeboren hartafwijkingen. Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby’s. In Nederland worden jaarlijks 180.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer één op de honderd baby’s een aangeboren hartafwijking heeft. Hoewel al langer bekend is dat foliumzuurgebruik rond de conceptie sterk aan te bevelen is, blijkt dat nog steeds veel vrouwen – vooral lager opgeleide vrouwen en vrouwen van allochtone afkomst – niet weten dat op tijd beginnen met het slikken van foliumzuur van het grootste belang is.

Foliumzuur heeft dus veel gunstige effecten op de gezondheid van je ongeboren kindje. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag van bevruchting wordt gemaakt. het verkleint de kans op, zoals hierboven gezegd, het neurale-buisdefect, een hazenlip of open gehemelte. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn wordt aangeraden dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Hiermee verkleinen ze de kans op eerder genoemde aandoeningen. Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd.

Bron: gezondheid.be

Zorgeloos Zwanger

Je hoopt op een prettige zwangerschap en een goede bevalling. Maar wat kun je zelf doen om goed voor jezelf en je kindje te zorgen? Waar moet je je op voorbereiden? En hoe krijg je na de bevalling je lichaam weer in vorm? Misschien heb je wel vragen of onzekerheden die je graag beantwoord ziet, zodat je kunt genieten. Een Care for Women specialiste helpt je bij alle vragen. Zij is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en is bovendien zelf ook vrouw. Zij kan je helpen met al je vragen en onzekerheden voor, tijdens en na de zwangerschap. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig en een consult wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Klik hier om een afspraak te maken.